Menu

Repetenții diasporei organizează cursuri: românii mor pe șantiere, iar ei cred că le știu pe toate



Au pierdut orice contact cu realitatea. Când situația românilor din străinătate impune intervenții hotărâte, de apărare a drepturilor acestora, când zeci de mii de oameni continuă să plece, îngroșând rândurile unei diaspore record în Europa și în lume, cei care ar trebui să gestioneze intervențiile urgente dorm în post.

Aflăm că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) organizează în parteneriat cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (FSAS), primul Curs dedicat problematicii românilor din afara  României, lansat cu ocazia Centenarului Marii Unirii.

Oare ce se va preda la acel curs? Se va vorbi despre miile de românce exploatate la muncă și violate de patroni în Sicilia? Se va vorbi de sutele de români morți la locurile de muncă, despre angajați la negru, despre milioanele de românce chinuite la curățenie în casele occidentale? Sau poate despre sutele de mii de românce de pe străzile Europei, traficate și vândute ca sclave sexuale în bordelurile din toată lumea?

Greu de crezut. Sunt subiecte tabu în noua narațiune a diasporei, cosmetizată și îmbrăcată în ie și în tricolor. Ghinioniștii care vor frecventa acest curs vor fi îndopați cu minunatele măsuri luate de înțeleapta conducere a ministerului sau a departamentului diasporei de la Cotroceni, se va vorbi lăcrimos de predarea limbii române în străinătate, prin caracatița internațională numită ILR, se va vorbi cu spume despre programul mileniului, 40.000 de euro pentru fiecare român din diaspora, praf în ochi pentru cine nu vrea cu niciun preț să vadă realitatea.

Deschiderea oficială a cursului are loc astăzi, marți, 14 noiembrie 2017, în Aula Universității din București, Facultatea de Drept. Vor participa Andreea Păstîrnac, ministru pentru românii de pretutindeni, Sandra Pralong, consilier de stat pentru Diaspora precum și alți membri ai mediului academic și asociativ românesc.

Este pur și simplu o sfidare. Adică s-a făcut totul pentru românii din străinătate și a rămas doar să creezi un curs universitar unde să discuți despre „problematicile” din diaspora. Da, ar fi util, dar dacă ai fi dovedit că ai și rezolvat problemele lor sau măcar ai idei despre cum poți rezolva ceva. Cursul va fi predat de experți în problemele diasporei care nu au petrecut o zi fără diurna de deplasare în străinătate. Da, vom avea și DOCTORI în problemele diasporei, în țara cu cei mai mulți doctori închipuiți pe cap de locuitor. Asta ne mai lipsea.

Continuarea în Gazeta Românească.

La o facultate din România se va studia problematica românilor din Diaspora

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version