in

Româncă ținută la închisoare în Marea Britanie, împreună cu criminali de copii și pedofili, acuzată că și-a răpit propriul copil. „Este un tratament absolut degradant”

O româncă a ajuns la închisoare în Marea Britanie, împreună cu criminali de copii și pedofili, fiind acuzată că și-a răpit propriul copil.

Diana Bercuci are 35 de ani și din noiembrie 2020 este închisă în Marea Britanie, pe motiv că și-ar fi răpit copilul pe care îl are cu un cetățean englez. „Sunt distrusă din toate punctele de vedere, și emoțional, și mental. Nu mi-am mai văzut copilul de șapte luni”, a mărturisit pentru Libertatea tânăra mamă.

Coșmarul Dianei Bercuci a început când tatăl copilului ei, cetățean britanic, o acuzase de răpire internațională. Îi făcuse plângere atât în Marea Britanie, cât și în România. Românca avea o carieră în domeniul IT și a lucrat temporar în Marea Britanie, unde l-a cunoscut pe tatăl copilului.

Tribunalul București a decis în primă instanță ca băiatul de 3 ani să fie trimis în Marea Britanie, la tată. Asta, cu toate că bărbatul nu și-a recunoscut copilul decât după un test de paternitate și a refuzat să plătească pensie alimentară. Copilul nu a locuit decât cu mama, întâi în apartamentul închiriat în Londra, apoi la Focșani, unde românca are domiciliul și unde s-a întors după ce i s-a terminat contractul de muncă. Copilul are cetățenie română.

În luna noiembrie, însă, Diana și-a lăsat copilul în grija mamei și a plecat la un training de trei zile în Marea Britanie, pentru că își găsise un nou loc de muncă. Poliția a ridicat-o din avion, imediat ce a aterizat. ”M-au băgat într-o celulă în care nu era decât o toaletă, o chiuvetă și un pat. Era gol în capul meu, nu puteam să cred că așa ceva se întâmplă. Nu poți aresta pe cineva fără să investighezi. Am zis că o să fie ceva temporar, că îmi vor da drumul după interogatoriu”, a povestit românca, într-o conversație telefonică.

Nu i-au dat drumul, din contră, au dus-o la tribunal și, după o audiere fulger, fără un avocat din oficiu, tânăra a fost transferată la închisoarea HMP Bronzefield, de lângă Heathrow. Încă se află acolo. Iar tratamentul de care ”beneficiază” este cel prevăzut de sistemul penitenciar britanic pentru pedofili și criminali, acuză ea.

„Sunt tot felul de persoane închise, inclusiv persoane care suferă de boli mintale. În plus, m-au băgat în grupul ”level one child protection”, unde sunt de obicei băgați criminalii de copii și pedofilii. Este un tratament absolut degradant. Fiind mamă, cum se pot gândi că aș putea să-i fac vreodată rău copilului meu sau oricărui copil?”

Româncă ținută la închisoare în Marea Britanie

Fără să țină cont că mai exista un proces cu aceeași cauză în desfășurare în România, autoritățile britanice au obligat-o pe Diana să-l ducă pe cel mic în Marea Britanie. Copilul a fost dus în Regat de bunică.

„Când s-a întors copilul în Marea Britanie, a stat două săptămâni la două hoteluri diferite, până să îl dea tatălui. E încălcarea Convenției de la Haga, prin care se spune că minorul se întoarce la reședința obișnuită din Londra. Problema este că, de fapt, copilul nu a avut nicio reședință în Londra, a stat cu mine când lucram aici, în apartamentul închiriat, și în România”, explică femeia ițele încâlcite ale cazului ei.

Diana vrea să se reprezinte singură. Nu mai are bani să plătească un avocat, așa că s-a apucat să studieze legea. ”Dacă tatăl și mama nu au un domiciliu comun și nu sunt căsătoriți, copilul are domiciliul mamei. Iar dacă tatăl și mama sunt împreună, chiar și necăsătoriți, și locuiesc în aceeași casă, copilul are acel domiciliu. Fostul meu prieten a spus că el a locuit cu mine, a făcut fals în declarații, atât în Marea Britanie, cât și în România, la tribunal. De aceea, Marea Britanie și-a asumat jurisdicția în mod eronat. Și încerc să combat acest lucru din luna noiembrie încoace”, spune tânăra.

Înainte să revină în România, Diana a avut parte de mai multe anchete ale Serviciilor Sociale din Marea Britanie și de fiecare dată ea le-a spus că fostul ei prieten este violent. ”M-a lovit în burtă când eram însărcinată. Le-am atras atenția asupra violențelor domestice și pur și simplu m-au ignorat”, e deznădăjduită femeia.

Femeia a luat legătura cu Ambasada României

Când se afla în Anglia, bărbatul a făcut și el plângeri împotriva ei, spunând că Diana este cea violentă și că suferă de boli mintale. Raportul medical a arătat că românca nu suferă de nicio boală psihică. ”Mi s-au încălcat toate drepturile și mă tratează într-un mod extraordinar de discriminator pentru că sunt româncă și el e englez.”  

Starea de urgență declarată din cauza pandemiei de COVID-19 a blocat acțiunile în instanță, astfel că termenele de judecată pe care românca le avea au fost tot amânate. A avut, practic, o singură audiere în această perioadă, prin videoconferință. ”Judecătoarea mi-a dat dreptul să-mi văd copilul, dar nu l-am văzut nici măcar o dată. Nu mi-a fost adus în vizită, am înțeles că e această perioadă de pandemie, dar nu am avut posibilitatea nici online. Am primit câteva poze imprimate pe o foaie A4, nu sunt nici măcar poze-poze”.

Mama ei a putut să îl vadă din când în când prin Skype pe copil, doar câteva minute. ”Nu știu care sunt experiențele copilului, cum se simte că stă cu cineva nou, cu care nu a stat niciodată. Sunt pur și simplu traumatizată”, a completat Diana.

…Româncă ținută la închisoare în Marea Britanie, împreună cu criminali de copii și pedofili…

Înainte de a fi arestată, românca avea custodia copilului, iar tatăl avea responsabilitate parentală cu drept de vizită. Diana nu a primit vizita copilului în penitenciar, din cauza pandemiei COVID-19

Diana a luat legătura cu Ambasada României în Marea Britanie, dar aceasta i-a pus în brațe o listă cu avocați. ”Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Londra, este în dialog cu persoana menționată încă din luna noiembrie 2019, când persoana în cauză a solicitat asistență consulară în vederea clarificării situației sale juridice. Astfel, în dialogul cu cetățeanul român și cu familia acestuia, Ambasada României la Londra a pus la dispoziția acestora o listă cu avocați angajați pe plan local pentru sprijin. De asemenea, misiunea diplomatică a solicitat și a primit informații oficiale din partea Ministerului Justiției din Marea Britanie privind procedura judiciară îndreptată împotriva cetățeanului român”, este răspunsul pe care Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a dat, la solicitarea Libertatea, în legătură cu cazul româncei.

Român de 32 de ani, „căsătorit” cu o fată de 14 ani în Irlanda de Nord. A fost condamnat la închisoare

MAE a explicat și că nu poate desfășura anchete, nu poate influența procedurile legale din statul de reședință și nu poate obține un tratament preferențial pentru persoanele supuse unor măsuri privative de libertate. Singură împotriva tuturor, Diana spera în urmă cu două luni că după înfățișarea la proces i se va accepta eliberarea pe cauțiune. Dar coronavirusul i-a mai adăugat două luni la arest. ”Aș fi putut sta într-o casă în Londra așteptând procesul și pregătindu-mi apărarea. Nu sunt o persoană periculoasă, n-am avut nicio problemă cu legea niciodată. Sunt o persoană cu studii, lucram în IT, aveam o carieră. Eu, când o să ies de aici, nu voi mai avea cariera pe care o aveam, am rămas și fără serviciu”, spune femeia. Tânăra este hotărâtă ca, după ce se încheie procesele, să facă plângere la CEDO atât împotriva României, cât și împotriva Marii Britanii.


…Româncă ținută la închisoare în Marea Britanie, împreună cu criminali de copii și pedofili…


Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook ZIARUL ROMÂNESC

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Ce spune un general britanic despre NATO și Rusia: „Ar trebui să ne fie rușine”

Ce spune un general britanic despre NATO și Rusia: „Ar trebui să ne fie rușine”

luptătorii capturați

Rusia răspunde Marii Britanii cu privire la luptătorii capturați: „Stați liniștiți, avem grijă de ei”