Silvia Câmpeanu a fost aleasă voluntar pentru testarea unuia dintre vaccinurile anti-COVID dezvoltate în Marea Britanie, produs de Novavax și care se află în faza de testare.
Românca a povestit că a dorit să încerce un vaccin încă de când se discuta de crearea unuia.
„Am aplicat prin programul oferit de NHS și decizia mi-a fost întărită de poate cel mai nefericit eveniment din viața mea, de dispariția tatălui meu, care s-a prăpădit după o luptă foarte lungă cu COVID, o lună de luptă. Emailul de confirmare a participării la studiu a venit în ziua înmormântării lui. Am considerat că e un semn că trebuie să fac asta, că e datoria mea ca om să particip”, a spus Silvia Câmpeanu, de profesie avocat.
Primul vaccin anti-COVID-19 eficient 90%. 10 milioane de doze ajung în UK înainte de Crăciun
„Voi primi două doze de vaccin sau placebo, nimeni nu știe exact ce primește în acest studiu. Prima doză va fi în câteva zile, următoarea în 21 de zile. Apoi urmează întâlniri și analize periodice pentru un an întreg. Cred că vaccinul e singura soluție pentru deblocarea economică, e unica șansă să ieșim din această nenorocire, din acest impas. Nu ne permitem ani de zile până când virusul va dispărea de la sine”, a completat ea.
Vaccinul dezvoltat de compania americană Novavax în Regatul Unit este al 11-lea vaccin experimental din lume aflat în ultima fază a testelor clinice, pe zeci de mii de participanți, dintre care în jumătate primesc un placebo și restul vaccinul.
Proiectele occidentale cel mai avansate sunt cele dezvoltate de AstraZeneca, partener al Universității Oxford, de Pfizer și de Moderna. Alte proiecte chineze și rusești au atins, de asemenea, ultima fază a testelor.
Novavax este una din cele șase companii care au fost finanțate cu mai multe sute de milioane de dolari de la guvernul american și a cincea care intră în faza a treia. Ea a primit peste 1,6 miliarde de dolari din bugetul SUA pentru a finanța producția a 100 de milioane de doze.