in

Români din diaspora, victime ale unor escroci din Vaslui. Oamenii credeau că plătesc pentru transport, dar băgau mii de lire în contul țeparilor

Doi escroci dintr-un sat din județul Vaslui au făcut mii de euro și lire sterline păcălind mai mulți români din diaspora cu diverse sume de bani.

Potrivit Adevărul, escrocheria a fost pusă la cale Ovidiu Ionuț Cepraga (31 de ani) și partenera acestuia, Lenuța Nedelcu (30 de ani), doi concubini care locuiesc în satul Teișoru din județul Vaslui, amândoi fiind fără ocupație.

Aceștia căutau anunțuri de recrutare de forță de muncă postate pe grupurile de români din străinătate și apoi contactau firmele, pretinzând că reprezintă societăți de transport și au găsit persoane interesate de locurile de muncă. 

Escrocii invocau că persoanele în cauză nu au bani să plătească biletele de transport și solicitau de la angajatorii din străinătate sumele necesare, pe care urmau să le restituie după încasarea primului salariu.

15 români din Franța, Belgia, Marea Britanie și Spania au căzut în plasa celor doi escroci din Vaslui. Extrem de convingători, aceștia reușeau să păcălească victimele, invocând mereu că sunt grăbiți, extrem de ocupați cu organizarea transporturilor internaționale.

În total, cei doi concubini au primit 2.600 de coroane suedeze, 5.143 euro și 1.689 lire sterline, iar escrocheriile ar fi continuat dacă românii păcăliți nu ar fi sesizat autoritățile din țară.

Român implicat într-o rețea de escroci din Londra. A luat cinci ani de închisoare

Prima plângere a venit din partea unui român din Marea Britanie care a reclamat faptul că societatea de transport (cea indicată de escroci) nu și-a onorat înțelegerea de transport a două persoane pe ruta România – Marea Britanie.

Omul plătise 550 de lire sterline, prin MoneyGram, cu promisiunea că va primi banii înapoi.

Cetățeanul român fusese contactat de femeia din Vaslui care i-a comunicat faptul că două tinere erau interesate de ofertele de locuri de muncă pe care e postase în mediul online, în care persoana vătămată se oferea să achite contravaloarea transportului cu restituirea sumei datorate după angajare.

I s-a spus că cele două tinere i-au transmis că au nevoie urgentă de bani și că ele cunosc o companie de transport care pleacă în aceiași zi.

Românul din Marea Britanie a refuzat să le trimită tinerelor banii pentru transport, iar escroaca i-a indicat că îi va intermedia o discuție telefonică cu reprezentantul societății de transport, nimeni altul decât concubinul ei.

În urma discuției purtate s-au înțeles să plătească, în avans, contravaloarea unui bilet.  După aproximativ o oră, escroaca l-a contactat din nou pe românul din Londra căruia i-a transmis să plătească de urgență și cealaltă sumă de bani pentru transport, în caz contrar le va da jos din microbuz pe cele două tinere.

Românul i-a explicat ca nu are de unde să facă transferul și că va efectua plata a doua zi.  A doua zi, a efectuat și restul plății. Văzând că reușesc să conving victima, cei doi vasluieni au mărit miza. La aproximativ o oră după efectuarea celei de-a doua plăți, cetățeanul din Marea Britanie a fost apelat de presupusul conducătorul auto al microbuzului, în fapt escrocul, care i-a comunicat că, la vama de la Nădlac, în bagajul celor două fete au fost găsite trei cartușe cu țigări proveniență Republica Moldova și că acestea au primit câte o amendă de 135 euro, de la autoritățile maghiare, care trebuie plătite imediat și că a fost amendat și el cu suma de 200 euro, dar este necesar să se plătească imediat amenzile primite de fete.

Auzind acest lucru, persoana vătămată a plătit 259,90 lire. La scurt timp, persoana vătămată a fost apelată de concubina escrocului care i-a comunicat că suma de 259, 90 lire a fost folosită pentru plata amenzii conducătorului auto și ca va trebui să trimită bani și pentru plata amenzilor primite de fete, în caz contrar le va da jos din mijlocul de transport.

Cetățeanul din Marea Britanie a refuzat noua plată, fapt pentru care convorbirea a fost întreruptă. Omul a mai fost contactat o data de conducătorul auto care i-a transmis că poate plăti doar amenda unei singure fete, însă a refuzat.

După ultima convorbire, nu a mai putut lua legătura cu nici o persoană

Prin aceeași manieră, alți 14 români din Diaspora au plătit celor doi escroci sume de bani, crezând că le vor transporta oameni la muncă în străinătate, sume ce nu au mai fost restituite persoanelor vătămate.

Cei doi escroci au fost arestați preventiv, ulterior fiind cercetați sub control judiciar. În fața instanței, și-au recunoscut faptele, iar bărbatul, cunoscut cu antecedente penale, a fost condamnat la 2 ani și 7 luni închisoare cu executare, iar femeia la 2 ani de închisoare cu executare. Ei au fost obligați să achite prejudiciul persoanelor vătămate.

Au revenit escrocii cu ”metoda accidentul”: româncă din Italia, înșelată cu 400 de euro de un fals polițist

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tristul adevăr: S-au trezit din comă după COVID-19 și le spun medicilor că „mai bine ar fi murit”

BBC: China în alertă. Caz de ciumă bubonică, un oraș întreg este în carantină