in

România cere explicații CE pentru prelungirea restricțiilor de pe piața munciiMinistrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marți , că România va cere Comisiei Europene să explice dacă prelungirea restricțiilor pe piața muncii în nouă state membre este justificată, în condițiile în care, potrivit Tratatului de aderare, aceasta se poate face doar în condiții excepționale.

Orban a afirmat, potrivit Mediafax, că există cel puțin un stat membru, pe care de altfel nu l-a nominalizat, în cazul căruia menținerea restricțiilor este nejustificată. “Știu foarte bine, pentru că am negociat tratatul de aderare a României la UE, numai condiții excepționale pe piața muncii din statele membre respective ar justifica prelungirea cu încă doi ani, până la termenul maxim de 7 ani, a acestor restricții. Și cum pot să înțeleg o măsură luată de prelungire a acestor restricții, ba chiar de a le înăspri comparativ cu perioadele trecute, în condițiile în care prezența muncitorilor din România se ridică la un număr de doar câteva mii, sub 10 mii de persoane, într-un anumit stat membru. Nu vreau să-l nominalizez dar e bine cunoscut”, a declarat Orban la conferința de presă de preluare a președinției daneze a UE, citat de Mediafax.

La rândul său, Teodor Baconschi, prezent la eveniment, a subliniat că unul dintre principiile de bază ale pieței unice este eliminarea restricțiilor de pe piața muncii. El a adăugat că România va continua să promoveze acest obiectiv în relația cu statele membre care limitează în continuare accesul pe piețele lor pentru muncitoii români și bulgari.

Statele UE care impun restricții la muncă pentru români au notificat CE privind prelungirea acestora în termen legal, transmițând și explicațiile aferente deciziei, iar comisarul pentru Muncă, Laszlo Andor, va comenta pe marginea acestora în cadrul viitorului Consiliu UE de resort.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cei mai buni studenți români din străinătate, premiați la Gala LSRS 2012

Participare românească la Târgul Internaţional de Artă Contemporană „Parallax AF”