in

România „exportă” maidanezi în Marea Britanie. Câți câini comunitari au ajuns în Regatul Unit


O femeie din Marea Britanie a salvat sute de câini maidanezi care urma să fie eutanasiați în România și i-a dus în Regatul Unit, unde au fost vaccinați și adoptați.

Asociația Medicilor Veterinari din Marea Britanie este îngrijorată de situaţie din cauza bolilor care ar putea fi aduse de câinii maidanezi din România, dar femeia susține că animalele se încadrează în standardele britanice de sănătate, relatează BBC, citată de ProTv.

Începând cu anul 2013, câinii maidanezi din România care nu sunt adoptați din adăposturi într-un interval de 14 zile pot fi eutanasiați. Vanda Kizmaz, femeia care a adus câinii în Marea Britanie, a transmis că i-a salvat din „centre de ucis”.

În anul 2013, doar în București erau aproximativ 65.000 de câini maidanezi, dar autoritățile au transmis că numărul acestora a scăzut semnificativ în ultimii șase ani.

Vanda Kizmaz importă aproximativ 60 de câini pe lună și spune că toate animalele au fost adoptate, vaccinate și au obținut un pașaport european pentru animale înainte de a fi transportate.

Veterinarii din Marea Britanie sunt îngrijorați că animalele ar putea fi purtătoare de boli și doresc introducerea unei perioade de carantină pentru câinii aduși în țară.

„Am moștenit boli pe care nu le-am mai avut niciodată și suntem în pericol să luăm altele pe care am reușit să le eradicăm în trecut”, a spus un reprezentant al Asociației Veterinarilor din Marea Britanie.

Printre bolile de care se tem britanicii se numără rabia și alte infecții parazite.

În anul 2013, niciun câine nu a fost importat în Marea Britanie din România. În anul 2017, numărul câinilor aduși din România a ajuns la 15.548, conform datelor publicate de Guvernul britanic.

Afaceri cu maidanezi din România vânduți ca animale de companie în Marea Britanie. Câinii, ținuți în condiții mizerabile
Liderii europeni speră să aprobe un acord Brexit în cadrul summit-ului de la Bruxelles. Laburiștii nu vor vota un nou acord

Cristi Huiduma, unul dintre autorii furtului de cărți rare din Londra, arestat la Suceava. Prejudiciu de 2 milioane de lire sterline