in

România rămâne în stradă: “Noi suntem poporul, jos cu dictatorul”În ziua a şaptea a protestelor, în Piaţa Universităţii din Capitală au izbucnit violenţele. Unii manifestanţi au aruncat cu sticle, pietre şi garduri spre jandarmi, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Zeci de persoane au fost ridicate fără discriminare şi urcate în dube. Mii de persoane s-au aduna în cea de-a şaptea zi de proteste şi în ţară, cerând organizarea de alegeri anticipate. Manifestanţi au strigat sloganuri antiprezidentiale şi antiguvernamentale.

Incidente în Piaţa Universităţii în cea de-a şaptea zi de proteste. Un grup de suporteri care s-a alăturat manifestaţiei a început să arunce cu pietre şi sticle în jandarmi. După câteva minute, forţele de ordine au intrat în forţă şi au eliberat piaţa, dispersând mulţimea. 55 de manifestanţi violenţi au fost ridicaţi de jandarmi.

Pentru a doua oară de la izbucnirea manifestaţiilor anti-Băsescu Piaţa Universităţii a fost blocată. În centrul Bucureştiului s-au strâns peste 2.000 de oameni, o parte dintre ei venind la Universitate de la mitingul USL. Suporterii au aruncat de două ori cu fumigene, scandând “Ruşine să vă fie” şi “De ce, de ce, de ce ne provocaţi”.

Iaşi: “Vrem anticipate”

Aproximativ 500 de membri şi simpatizanţi PSD au protestat, joi seară, în faţa Prefecturii din Iaşi, cerând organizarea de alegeri anticipate. Manifestanţii au pancarte cu mesajele “Jos Băsescu”, “Demisia” şi “Vrem anticipate”.

“Este cel mai puternic mesaj pe care ni-l transmit, de o săptămână, oamenii care ies zilnic în stradă. Dorim un alt parlament, deoarece actualul nu mai reprezintă votul de la alegerile anterioare, pentru că între timp, mulţi dintre parlamentari au fost cumpăraţi. Vrem alegeri anticipate şi un guvern interimar care să le organizeze. În Europa au fost lansate măsuri de austeritate, dar şi de relansare economică, în timp ce în România au fost luate doar măsuri de austeritate”, a afirmat Gheorghe Nichita.

Alba Iulia: “Băsescu şi Boc / Zburaţi-o din loc!”

Mitingul de protest de la Alba Iulia, la care au participat şi lideri ai PSD din Alba, s-a încheiat, joi seară, după aproximativ trei ore, în faţa monumentului Revoluţiei Române din municipiu, fără să fie înregistrate incidente. Peste o sută de persoane au participat, joi după-amiază, în centrul municipiului Zalău, la un protest organizat de PNL Sălaj faţă de preşedintele Traian Băsescu şi de partidele aflate la guvernare.

Protestul s-a desfăşurat paşnic, iar participanţii au steaguri şi pancarte inscripţionate cu mesajele “Trăiţi bine???”, “Hoţii!”, “Clovnul!”, “Demisia!”, “Nu vrem comasate / Vrem anticipate!”, “Jos dictatorul!” şi “Jos Băsescu!”. Manifestanţii scandează “Demisia!”, “Băsescu şi Boc / Zburaţi-o din loc!” şi “Jos Băsescu”.

Aproape trei mii de persoane s-au adunat, joi după-amiază, în Piaţa Unirii, din Focşani, pentru a cere demisia Guvernului şi a lui Traian Băsescu, printre protestatari fiind preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, şi primarul municipiului Focşani, social-democratul Decebal Bacinschi.

Oprişan a spus că tensiunile sociale actuale pot fi rezolvate numai prin alegeri anticipate şi că oamenii protestează de şapte zile şi vor continua să vină în stradă până când Guvernul Boc îşi va da demisia. Protestatarii au purtat pancarte pe care scria: “Jos Băsescu”. “Jos Guvernul Boc”, “Suntem 100.000, ne-a numărat Roberta Anastase şi au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale: “Să plece dictatorul”, “Vrem alegeri anticipate, nu alegeri comasate”.

Timişoara: “Blonda, piticu’ şi chioru’ au nenorocit poporul”

Aproximativ două sute de persoane au protestat şi în Piaţa Victoriei din Timişoara, la adresa preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc. Protestatarii s-au adunat în jurul orei 16.00 în Piaţa Victoriei din Timişoara, având steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc.

Manifestanţii au lipit pe poarta Operei Române din Timişoara bannere pe care scrie “Blonda, piticu’ şi chioru’ au nenorocit poporul”, “Timişoara nu este feudă portocalie”, “Timişoara – avangarda civică a României”. În piaţă se află şi reprezentanţi ai PNL Timiş, printre care vicepreşedintele filialei judeţene a partidului Viorel Coifan.

Aproximativ 2.000 de oameni – studenţi, revoluţionari, suporteri ai echipei Universitatea Craiova – au protestat, joi seară, în Piaţa Prefecturii din Craiova, la manifestaţie participând şi foarte mulţi membri ai PSD, care au venit cu fluiere şi pancarte.

Protestul desfăşurat, joi seară, la Arad, s-a încheiat după două ore şi jumătate, la cererea jandarmilor, care le-au pus în vedere manifestanţilor că nu sunt autorizaţi şi riscă să plătească amenzi dacă mai rămân în Piaţa Revoluţiei.

Cluj-Napoca: “Iarna nu-i ca vara, nu te mai vrea ţara”

Peste 150 de persoane s-au aflat joi seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a şaptea seară consecutiv, scandând lozinci şi având bannere cu mesaje împotriva preşedintelui Traian Băsescu, dar şi a primarului suspendat al municipiului, Sorin Apostu.

Protestatarii s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în jurul orei 18.00, şi scandează “Jos Băsescu”, “Noi suntem poporul, jos cu dictatorul”, “Iarna nu-i ca vara, nu te mai vrea ţara”.

Participanţii la manifestaţie au pancarte pe care scrie “Băsescu, dacă te ţine, fă o baie de mulţime”, “Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”, “Clujul vrea primar curat, nu unul pus pe furat”, “Vrem primar pentru oraş, nu Apostu – un ocnaş”.

Peste 150 de persoane s-au strâns, joi seară, pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, unde pentru a şasea zi consecutiv au loc manifestaţii împotriva Guvernului şi a lui Traian Băsescu.

Oamenii au scandat “Jos Băsescu”, “Jos Dictatorul”, “Anticipate”, “Ieşi afară, javră ordinară” şi au pancarte pe care este scris “Vrem anticipate”, “Ne-am săturat de voi”, “Jos dictatorul”, “Băsescu, şeful mafiei româneşti”.

Un alt protest a avut loc joi în faţa Prefecturii Constanţa, fiind organizat de Sindicatul cadrelor militare în rezervă. Timp de două ore, militarii rezervişti au scandat împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi au cerut alegeri anticipate.

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, joi seară, în Piaţa Sfatului din Braşov, pentru a şaptea zi de proteste, manifestanţii întocmind o listă cu semnături pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Lista care circulă printre oameni cuprinde nume, prenume, data naşterii şi adresele celor care sunt de acord cu demiterea lui Băsescu. Ei vor ca după întocmirea listei să o transmită la Bucureşti, sperând ca şi locuitorii din alte judeţe să procedeze la fel.

Peste 500 de persoane s-au aflat joi seară şi în Piaţa Mare din Sibiu, protestatarilor fiindu-le împărţite câteva zeci de pahare cu colivă, precum şi pâini, în timp ce s-a cântat prohodul actualilor guvernanţi. Protestatarii au înconjurat piaţa centrală de mai multe ori şi au aprins lumânări la placa pentru eroii Revoluţiei din decembrie 1989.

O familie din localitatea sibiană Hosman a venit cu aproximativ 20 de pâini pe care le-a împărţit protestatarilor, în semn de solidaritatea cu aceştia şi cu revendicările lor. De asemenea, organizatorii acţiunii de protest au împărţit câteva zeci de pahare cu colivă, în timp ce se cânta prohodul actualilor guvernanţi.

Târgu Mureş: “Un cizmar şi un marinar, ne-au luat tot din buzunar”

Peste două sute de persoane au protestat, joi seară, în centrul municipiului Târgu Mureş şi strigă “Hoţii”, iar o persoană are o pancartă cu fotografia liderului UDMR, Kelemen Hunor, având o şapcă marinărească, iar în locul siglei formaţiunii este desenată o frunză de marijuana.

Protestatarii s-au adunat în jurul orei 18.00 la ceasul din municipiul Târgu Mureş, având pancarte pe care scrie “Dictatorii pică iarna”, “Români, maghiari, suntem solidari”, “Un cizmar şi un marinar, ne-au luat tot din buzunar”.

Peste 200 de persoane, între care şi liderii USL din Harghita, au protestat, joi, în faţa Prefecturii din Miercurea Ciuc, unde au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate, fiind prima acţiune de protest din judeţ din această perioadă. Pentru prima oară de când au fost declanşate protestele la nivel naţional, harghitenii s-au alăturat, joi, manifestanţilor din restul ţării, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc.

Acţiunea a fost organizată de conducerea USL Harghita şi în faţa Prefecturii din Miercurea Ciuc s-au adunat persoane din mai multe localităţi ale judeţului, români şi maghiari deopotrivă, cu pancarte inscripţionate cu mesaje precum “Arafat în ţară – Băsescu afară”, “Haideţi cu noi! Guvernul la gunoi”, “Băsescu dăunează grav democraţiei”, “Jos Guvernul”.

Protestatarii s-au pronunţat şi pentru buna convieţuire între români şi maghiari, cu pancarte pe care era scris “Români, maghiari – trăiască! La mulţi ani!”, “Românii şi maghiarii vrem să trăim paşnic aici” şi au scandat “Hoţilor”, “Vrem anticipate”, “Nu vă fie frică, şi Băsescu pică”, “Jos dictatorul – Ruşine”.

Preşedintele PSD Harghita, deputatul Mircea Duşa, prezent la protest, a subliniat că românii şi maghiarii din judeţ se confruntă cu aceleaşi probleme şi tocmai ele i-au îndemnat să participe la această manifestare împreună, pentru prima oară în ultimele două decenii.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vlad Maistorovici deschide programul muzical din 2012 al ICR Londra

21 ianuarie 2012