in

Românii care intră în Marea Britanie fără vize de muncă sau statut de ședere, reținuți în centre de detenție

Cetățenii din Uniunea Europeană care încearcă să intre în Marea Britanie pentru a munci fără vize sau statut de ședere sunt reținuți și închiși în centre de detenție a imigranților, arată Politico.

Mai mulți diplomați UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la reținerea cetățenilor europeni în centrele de detenție pentru imigranți, unde sunt ținuți până la șapte zile, în unele cazuri, înainte de a fi trimiși în țările lor de origine. Acest lucru reflectă tratamentul cu care s-au confruntat de mult timp cetățenii din țările terțe aflați în aceeași situație.

Ministerul de Interne britanic nu a publicat încă date oficiale privind numărul cetățenilor UE reținuți în aceste centre de la începutul anului. Politico a aflat de 30 de cazuri, printre care cetățeni germani, greci, italieni, români și spanioli.

Ambasadele europene din Londra oferă consiliere juridică și intervin pentru a încerca să scurteze perioada de detenție, deși nu toți cetățenii UE caută sprijin consular.

Diplomații au precizat că în majoritatea cazurilor este vorba de tineri. Mulți dintre aceștia încearcă să intre în Marea Britanie pentru a lucra ca îngrijitori sau pentru a găsi locuri de muncă slab calificate pentru perioade scurte de timp – o practică obișnuită atunci când Regatul Unit respecta regulile de liberă circulație ale Uniunii Europene.

Un diplomat a spus că unele guverne europene consideră că durata detențiilor este „disproporționată” și ar dori ca UE să adopte o poziție mai dură față administrația britanică.

Marea Britanie: Brexitul și pandemia îi alungă pe lucrătorii europeni înapoi în țările lor

După Brexit, cetățenii UE nu pot intra în Marea Britanie în scopuri de muncă fără viză de muncă sau statut de ședere, care garantează drepturile de ședere ale celor care locuiau în Marea Britanie înainte ca această țară să părăsească UE.

Cetățenii UE pot intra în Marea Britanie fără viză doar pentru turism și pot sta până la 90 de zile. Cu toate acestea, Poliția de Frontieră a Regatului Unit are dreptul să respingă intrarea cetățenilor UE dacă oficialii au motive întemeiate să suspecteze că intenționează să lucreze în țară, dar nu au documentația necesară.

Un diplomat de la o ambasadă care s-a ocupat de aproximativ 20 de cazuri de la sfârșitul tranziției a declarat că țara sa nu va transfera cetățenii britanici în această situație în centrele de îndepărtare a imigranților, spunând că astfel de persoane vor fi ținute la aeroport până când vor putea lua un zbor înapoi. Ambasadele și consulatele Marii Britanii din Uniunea Europeană „aparent nu oferă prea multe informații cetățenilor UE înainte de plecarea lor”, au adăugat ei, potrivit ProTV.

Dar un al treilea diplomat dintr-o țară UE care procesează mulți imigranți ilegali în fiecare an nu a fost de acord. „Au existat numeroase campanii de informare. Acești oameni au încălcat regulile”, au spus ei.

Ministerul de Interne al Regatului Unit nu a răspuns la solicitarea de a comenta aceste informații.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

Ciocniri între navele de pescuit franceze și britanice în Canalul Mânecii. Pescarii francezi avertizează: „Suntem gata pentru un nou Trafalgar”

Înființaseră mai multe bordeluri unde exploatau tinere din România. Proxeneți români condamnați în Anglia