Romii expulzați din Franța s-ar putea muta în UK. Presa britanică este îngrijorată

Problema taberelor ilegale de romi din Franţa ar putea deveni problema Marii Britanii, susţine presa din această ţară. Motivul: expulzarea romilor din oraşele franceze îi face pe aceştia să se îndrepte spre localităţi britanice, scrie , potrivit Gândul.

Capitala Angliei reprezintă un oraş atractiv pentru romi, tocmai pentru că guvernul englez este mai permisiv în ceea ce priveşte situaţiile de acest fel, afirmă jurnaliştii britanici care au prezentat desfiinţarea de către autorităţile franceze a unei tabere ilegale de romi de lângă Lyon.

Numărul mare de romi care locuiau ilegal în Franţa a fost una dintre marile probleme ale guvernului francez, atât fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, cât şi actualul, Francois Hollande, luând măsuri categorice pentru repatrierea lor. Mai mult, romii primesc şi o anumită sumă de bani pentru a se întoarce în România, 300 de euro pentru fiecare adult şi 100 de euro pentru copii.Cu toate acestea, romii refuză să se întoarcă în ţara natală, preferând să se mute cu toată familia în Marea Britanie. Unul dintre romii intervievaţi de publicaţia britanică Liupco, tată a cinci copii, a mărturisit că este nevoit să-şi ia toate lucrurile şi să plece în altă parte, asta pentru că autorităţile locale fac razii în zonă şi îi alungă. “Poliţiştii ne-au spus că vom pleca forţat. Acum doar aşteptăm să se întâmple asta”, a spus Liupco, lăudând condiţiile de trai din Paris şi din Londra, oraşul în care speră să se mute.

Britanicii s-au mai confruntat cu problema romilor şi în trecut. Cea mai mare tabără din Marea Britanie, Dale Farm, a fost locul în care, timp de zece ani, romii s-au stabilit alături de alte comunităţi de nomazi. Guvernul britanic a reuşit abia în 2011 să evacueze taberele ilegale din Dale Farm.

Mai mult, Nicu Miloş, un alt rom intervievat de Daily Mail, a povestit cum francezii au dat dovadă de agresivitate, într-una din nopţi fiind aruncată o bombă chiar în mijlocul taberei lor. “Nu deranjam pe nimeni, dar acea bombă din mijlocul nopţii ne-a demonstrat cât ne urăşte lumea. Oamenii au încercat să ne dea foc la corturi în timp ce dormeam”, a spus el.

O nouă tabără de romi, desființată în Franța

În ultimele săptămâni, mai multe tabere de romi au fost evacuate de poliţie în Franţa, provocând proteste din partea reprezentanţilor romilor, a asociaţiilor şi a unei părţi a stângii. Poliţia franceză a evacuat deja luni dimineaţă o tabără ocupată de peste 70 de romi la Evry, în regiunea pariziană, oraş condus până în iunie de ministrul de Interne Manuel Valls.

Franța slăbește dispozitivul care limitează accesul romilor pe piața muncii

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Polițiștii români, pe urmele hoților de buzunare din Londra

Circul nu e gata