Menu
in

Rușinea justiției române. Traficanții de copii din dosarul Țăndărei, achitați. Polițist britanic: „Este o bătaie de joc! Sunt șocat!”

Toți cei 25 de inculpați din dosarul Țăndărei au fost achitați ori instanța a constatat că s-au prescris faptele după 9 ani de procese, potrivit deciziei din 12 februarie a Tribunalului Harghita, scrie G4Media.

Este abia prima decizie nedefinitivă, deși dosarul a fost trimis în judecată încă din iulie 2010.

Numai la Tribunalul Harghita, procesul s-a judecat din 2013 și au fost 53 de termene. Pe 12 februarie 2019, instanța a decis să îi achite pe toți cei 25 de inculpați și a constatat prescrierea unor fapte, după ce a schimbat încadrările juridice.

Astfel, instanța a constatat că faptele s-au prescris după ce s-a schimbat încadrarea juridică din infracțiunea pedepsită de legea specială de la 5 la 20 de ani, într-una sancționată de Codul penal cu închisoare de 1 la 5 ani.

În plus, Tribunalul Harghita a dispus ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor inculpaților.

Cazul Țăndărei a fost prezentat cu surle și trâmbițe de autoritățile românești în 2010. Sunt celebre imaginile cu mascații cu berbeci care spărgeau ușile palatelor din Țăndărei în căutare de traficanți de copii. Imaginile au apărut la BBC și Al Jazeera. A fost primul caz de trafic de minori investigat de polițiștii români și britanici. Cazul privea traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiți la cerșetorie și furturi.

120 de traficanți au fost prinși și aruncați în închisoare în Marea Britanie. În România, cei 25 de romi arestați și puși sub acuzare în 2010 au fost eliberați după câteva luni și acum, după nouă ani de procese, au fost achitați sau instanța a constatat că faptele s-au prescris după ce le-a schimbat încadrările juridice în unele mai ușoare.

E bătaie de joc. Sunt întristat și șocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai rețelei de crimă organizată din Țăndărei și că zace în cenușa Justiției penale din România. Justiția penală din România a eșuat astăzi. A abandonat victimele, polițiștii care au lucrat din greu la caz. Și este un alt fapt care expune România criticilor privind corupția și lipsa de respect pentru domnia legii. Repet este o zi tristă pentru Justiție în România”, a declarat pentru G4media Bernie Gravett, polițistul englez care a condus ancheta din UK și România, între timp pensionat.

„Putem vorbi de o suspiciune rezonabilă de corupție sau de incompetență crasă. România, probabil, că este singura țară din lume care, într-o cauză de criminalitate organizată transfrontalieră cu trafic internațional de minori, timp de 9 ani și pe parcursul a 53 ședințe de judecată, a amânat permanent cauza fără a audia nicio parte. Singura soluție dispusă de instanța de judecată a fost în favoarea inculpaților, prin înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pentru o scurtă durată de 60 de zile si punerea în libertate a acestora.

Este șocant pentru mine să constat că instanța, în aceeași ședință de judecată, schimbă încadrarea juridică a faptelor inculpaților din „trafic de minori” + „constituire a unui grup de criminalitate organizată transfrontalieră” în infracțiuni fără grad de pericol social mare, prescrise deja la data pronunțării hotărârii, și totodată dispune încetarea procesului penal și ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor inculpaților. Instanța nu a dat posibilitatea procurorului de ședință să conteste noua încadrare juridică”, a declarat Silvia Tăbușcă, președintele unui ONG specializat în combaterea traficului de persoane.

Dosarul Țăndărei a schimbat legislația europeană. După prezentarea cazului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerșit și furat ca fiind o formă de muncă forțată, de sclavie. Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare și de România.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version