Savantul care a descoperit Ebola, infectat cu COVID-19: «Acest virus atacă toate organele. Mulți vor avea nevoie de tratament toată viața»

Cât de periculos este acest virus care a dat planeta şi vieţile noastre peste cap? Dr. Peter Piot, virusolog si director la London School of Hygiene & Tropical Medicine a povestit experienţa sa cu COVID-19, după ce, în luna martie a fost testat pozitiv.

Piot este unul dintre medicii care a descoperit virusul Ebola în 1976 și și-a petrecut marte parte din carieră luptând cu bolile infecțioase. A condus Programul Națiunilor Unite împotriva HIV/SIDA între anii 1995 și 2008 și în prezent este cosilierul pe problematica noului coronavirus al Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Experiența sa personală cu coronavirusul i-a schimbat însă viața, după cum declară într-un interviu pentru revista sciencemag.org.

”Pe 9 martie am făcut febră, din senin și am început să simt o durere de cap înțepătoare. Nu apăruse și tusea la momentul respectiv, dar totuși, primul meu gând a fost: am coronavirusul. Am continuat să muncesc – șa cum sunt un obișnuit – dar de acasă.

Am fost testat pozitiv COVID-19, așa cum bănuiam. M-am autoizolat acasă, în camera de oaspeți. Dar febra persista. Nu am fost niciodată grav bolnav și nu mi-am luat nici măcar o zi de concediu medical în ultimii 10 ani. Trăiesc o viață destul de sănătoasă și fac mișcare regulat. Singurul meu factor de risc pentru noul coronavirus este vârsta – am 71 de ani. Optimist cum sunt, am crezut că va trece. Dar pe 1 aprilie, un prieten de-al meu care e medic m-a sfătuit să fac analize amănunțite, deoarece febra și, mai ales, epuizarea erau din ce în ce mai severe.

Testele au arătat că aveam deficiență severă de oxigen, deși încă nu aveam probleme cu respirația. Radiografiile pulmonare au scos la iveală că aveam pneumonie severă, tipică bolii COVID-19, precum și pneumonie bacteriană. Mă simțeam permanent epuizat, deși, în mod normal, am foarte multă energie. Nu era doar oboseală, ci epuizare completă. Nu voi uita niciodată acest sentiment. A trebuit să stau internat, deși între timp testul pentru coronavirus a ieșit negativ. Acest lucru este tipic bolii COVID-19. Virusul dispare, dar consecințele sale persistă săptămâni întregi.


Am împărțit salonul cu încă trei persoane însă m-am simțit foarte singur pentru că nu aveam energie nici măcar să vorbim. Săptămâni întregi nu am putut decât să vorbesc în șoaptă și chiar și acum am momente când îmi pierd vocea”, a povestit medicul.

A revenit la spital

La o săptămână după ce a fost externat, a început să aibă din nou probleme cu respirația. „A trebuit să merg iar la spital, dar din fericire, m-au putut trata în regim ambulatoriu. S-a dovedit a aveam o boală pulmonară cauzată de așa-numita furtună de citokine, adică răspunsul exagerat al sistemului imunitar. Multe persoane nu mor din cauza afectării tisulare cauzate de virus, ci din cauza reacției exagerate a sistemului imunitar, care nu știe ce să facă cu virusul.

Am avut fibrilație atrială, ritmul cardiac ajungând până la 170 de bătăi pe minut; care, de asemenea, trebuie trebuie ținută sub control cu tratamet, în special pentru a preveni problemele de coagulare, inclusiv accidentul vascular cerebral. Aceasta este o reacție subestimată a virusului: poate afecta probabil toate organele din corpul nostru”, a mai spus medicul.

Sechelele rămân pe viață

Mulți oameni cred că COVID-19 ucide 1% dintre pacienți, iar restul scapă doar cu câteva simptome de gripă. Dar povestea devine mai complicată, atrage atenţia Peter Piot.

„Mulți oameni vor rămâne cu probleme cronice de rinichi și de inimă. Chiar și sistemul lor neuronal este perturbat. Vor fi sute de mii de oameni în întreaga lume, eventual mai mulți, care vor avea nevoie de tratamente precum dializa renală pentru tot restul vieții. Cu cât învățăm mai multe despre coronavirus, cu atât apar mai multe întrebări. Acesta este motivul pentru care mă enervează atât de mult cei care comentează, care, fără să știe prea multe, critică oamenii de știință și autoritățile care încearcă din greu să țină sub control epidemia. Este foarte nedrept „, a conclzionat virusolugul.

După şapte săptămâni de când a fost testat pozitiv, medicul declară că se simte mai în formă, pentru prima dată.Iar radiografiile pulmonare arată în sfârșit normal.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Regina Elisabeta II se retrage din viața publică. Va rămâne la Castelul Windsor pe termen nedeterminat

În așteptarea călătorilor din Londra. La Aeroportul Suceava au fost montate termoscanere