O firmă de avocatură din România a câștigat ilegal mai mult de 17 milioane de lire sterline prin supravegherea consultanței în materie de imigrație, printr-o rețea națională de filiale.
Avocatul Dan Dandeș, în vârstă de 53 de ani, se confruntă cu confiscarea averii, după ce a fost găsit vinovat de infracțiuni legate de imigrare, la Old Bailey.
Potrivit The Times, Dandeș a condus DDR Legal Service LLP, care are sub autoritatea sa mai multe companii de consultanță, inclusiv Burlow & Spencer, cu sediul în Birmingham
Curtea a arătat că angajații au făcut mai multe erori și i-au încurajat pe clienți să mintă la interviul de la Ministerul de Interne pentru a obține vize.
DDR Legal a susținut că funcționează în mod legal, conform unei reglementări ce permite avocaților înregistrați în UE să acționeze în calitate de supraveghetor oriunde în cadrul uniunii. Potrivit publicației citate, firma a făcut nu mai puțin de 4.600 de cereri care au trecut de autoritățile britanice.
Și alte companii de consultanță din Marea Britanie au semnat pentru a fi supravegheate de Dandeș, în convingerea că ar putea eluda Biroul Comisarului pentru Servicii de Imigrare sau al altor autorități de reglementare, mai scrie The Times.
Avocatul a declarat că nu a știut că apartenența sa la barul avocaților din România nu este valabilă pentru furnizarea de servicii de imigrare în Marea Britanie.
Dandeș, care conduce firma alături de Babar Jamil, în vârstă de 32 de ani, a părăsit România în 1991.
El a spus că a oferit sfaturi imigranților pentru că a crezut că este “100% legal”.
El a adăugat: „Reputația mea era impecabilă. Nu mi-aș pune viitorul, licența mea, viitorul copiilor mei în pericol”.
Dandes și Jamil au fost judecați alături de Zia Bi, 39 de ani, director la Burlow & Spencer. Cei trei au fost găsiți vinovați de 19 fapte de oferirea de consultanță necalificată în materie de imigrare.
Procurorul a declarat că Burlow & Spencer s-a prezentat ca firmă de avocatură internațională. Cu toate acestea, personalul nu a fost calificat corespunzător, iar împotriva firmei au fost făcute 95 de plângeri între februarie 2016 și martie 2018.
Unul dintre reclamanți, Jeffrey Crowther, a declarat că a folosit compania după ce soția sa, din Marea Britanie, a plecat în Thailanda pentru îngrijirea unei rude bolnave. Ministerul de Interne a refuzat viza după ce au fost introduse informații greșite pe formularul de cerere.
Judecătorul Sarah Munro a afirmat că acest caz va „conduce în mod inevitabil la sancțiuni financiare”. El a suspendat sentința, până la închiderea procedurii de confiscare.
Ian Leigh, comisarul adjunct al Oficiului Comisarului pentru serviciile de imigrare, a declarat că DDR a făcut „o sumă semnificativă de bani de la persoane vulnerabile”.