Presa engleză a descoperit cum fac românii să plătească mai puţin la asigurarea maşinii: îşi înmatriculează maşina acasă, acolo îşi fac şi asigurarea şi apoi vin în Marea Britanie. Pentru că o maşină cu număr străin nu poate circula mai mult de şase luni în Marea Britanie – românii ies o dată la şase luni cu maşina până la Calais, în Franţa, apoi se întorc. În plus, poliţia se plânge că şoferii cu numere străine nu plătesc amenzile sau taxele de trafic şi parcare.
“Imigranţii est-europeni au inventat o şmecherie care le permite să conducă fără asigurare în Marea Britanie”, scrie Daily Mail. De fapt, în articol se vorbeşte doar de români, care îşi înregistrează maşinile în România, plătind sume mici pentru asigurări. Conform legii, o maşină cu numere străine poate circula în UK maxim 6 luni într-un an. Peste această perioadă, maşina trebuie înregistrată şi asigurată în Marea Britanie. Dar românii ies cu maşina odată la şase luni până în Franţa, la Calais ori în alte porturi, şi dacă sunt opriţi în trafic, arată tichetul de îmbarcare pe ferryboat de întoarcere, cu data ultimei intrări, ca “dovadă” a faptului că ei şi-au adus recent maşina din ţara lor de origine.
Înşelătoria, scrie Daily Mail, ar putea fi demascată de anchete detaliate, însă şoferii profită de faptul că verificarea asigurărilor la autorităţile străine şi la asiguratori sunt dificile, iau mult timp şi sunt costisitoare, astfel că ofiţerii rar le urmăresc. Circa 30.000 de cereri de despăgubire pe an implică şoferi neasiguraţi, mulţi dintre ei cu maşini înregistrate în străinătate. Costul asigurărilor pentru maşini a crescut cu 40% în ultimii ani, ducând la o amplificare a fraudelor. Conform statisticilor, unul din zece şoferi din Londra nu are asigurare.
“A devenit un banc”
Un ofiţer de poliţie din Kent, care a cerut să i se păstreze anonimatul, a spus la The Daily Mail: “A devenit un fel de banc, ca atunci când tragi pe dreapta o maşină est-europeană şoferul să scoată un tichet de îmbarcare din torpedo. Noi ştim ce fac, însă putem alege ca fie să folosim ore la rând sau zile pentru a construi un caz împotriva lor, fie să folosim timpul pentru infracţiuni mult mai serioase”. Cazul a fost amplu dezbătut în presă. “Nouă înşelătorie a imigranţilor cu asigurările auto, imigranţii est-europeni păcălesc poliţia”, scrie Insurance Times: “Înşelătoria care le permite imigranţilor est-europeni să conducă fără asigurare se extinde în Marea Britanie”.
“Şoferii străini folosesc înşelătoria excursiei de o zi pentru asigurarea auto”, scrie The Guardian. “Est-europenii au inventat o escrocherie care le permite să conducă pe străzile din Marea Britanie fără asigurare auto”. Evening Standard scrie că şoferii străini se folosesc de subterfugii pentru a plăti numai 100 de £ pe asigurare. Mii de şoferi străini din Londra exploatează o deficienţă a legii, arată Evening Standard, pentru a evita costurile piperate ale asigurărilor pentru maşini, cât şi taxele pentru parcare şi circulaţie în zonele cu trafic intens.
“O investigaţie arată că tot mai mulţi est-europeni îşi înregistrează şi asigură maşinile în România, unde poliţa poate costa chiar şi numai 100 de lire sterline anual. Aceşti şoferi evită de asemenea plata amenzilor pentru infracţiuni rutiere, Transport for London (TfL) nefiind în măsură să-i identifice”, scrie cotidianul londonez.
Dezvăluiri la radio
Detaliile privind această metodă de a ocoli costurile mari ale asigurărilor englezeşti au fost transmise pe 28 februarie în emisiunea de la BBC1 Inside Out London. În emisiune a fost prezentat un român de 30 de ani, Alex Detmar, care lucrează la o firmă de mobilă şi trăieşte în cartierul Brent Cross din Londra şi care a recunoscut că merge la Calais de două ori pe an ca să pară că s-a dus acasă.
Acesta a spus: “Sunt şocat de preţul asigurărilor din Marea Britanie, gândiţi- vă că este de şapte ori mai ieftin să o asigur acasă. Şi ce-am făcut? Mi-am înregistrat maşina în România şi o folosesc cu numere de înmatriculare româneşti”.
Acesta conduce cu asigurarea românească de 100 de £ anual şi cu numere de înmatriculare româneşti, economisind peste 700 de £. Însă acest lucru este legal numai timp de şase luni, astfel că îşi duce de două ori pe an maşina în excursie de o zi la Calais. “Singurul motiv al călătoriei este scoaterea maşinii din ţară. Nu contează pentru cât timp”, a spus Dettmar
Ocolirea amenzilor
Poliţia spune că mii de şoferi folosesc subterfugii sau încalcă legea. Ofiţerul de poliţie Ben Redpath, de la poliţia din Kent, citat de Evening Standard, a spus: “Este un lucru trist faptul că ei riscă pentru că nu-şi pot permite asigurările. O mulţime de oameni prezintă aceste certificate de asigurare poloneze sau slovace ştiind foarte bine că nu le vom putea verifica, întrucât nu avem contacte cu Polonia sau Slovacia în ce priveşte companiile de asigurări. Cererile de despăgubire pot întâmpina multe probleme în cazul unor asemenea poliţe străine – amenzile pentru parcare şi pentru circulaţia în zonele aglomerate fără plata taxelor sunt de asemenea ignorate deseori”. Poliţia speră că videocamerele din Dover îi vor ajuta să-i prindă pe cei care ocolesc legea. “Avem cititoare automate de plăcuţe de înmatriculare în port, astfel că putem verifica când vin”.
Un purtător de cuvânt de la TfL a spus: “Orice vehicul, indiferent de unde este înregistrat, care este identificat într-o zonă cu tarifare pentru trafic intens fără un tichet valid de plată a taxei, reducere sau scutire, poate face subiectul unei sancţiuni. TfL urmăreşte sancţiunile pentru vehiculele înregistrate în străinătate. Recuperarea sancţiunilor neplătite pentru vehicule înregistrate în anumite ţări poate fi problematică. TfL face tot posibilul pentru a asigura un nivel consistent de obligare la plată a tuturor utilizatorilor de şosele folosind datele unei Agenţii Europene de Recuperare a Datoriilor. Agenţia are legături cu autorităţi străine de înmatriculare a vehiculelor şi emite sancţiuni”.