Menu
in

Self-employed înseamnă exploatare



Guvernul britanic a prelungit restricțiile aplicate românilor pentru încă doi ani. În consecință, românii care vor să muncească o pot face, cu mici excepții, doar ca self-employed și muncesc în general prin agenții de plasare. Un raport publicat recent de baroneasa Helena Kennedy spune însă că de acest statut profită angajatorii pentru a-i exploata pe lucrătorii imigranți. Teoretic, liber profesioniștii sunt sub toate aspectele angajați. Însă fără drepturi elementare, cum ar fi plata contribuțiilor, zile libere, concediu plătit etc.

Un raport publicat de baroneasa Kennedy, membră a Camerei Lorzilor, afirmă că statutul de self-employed al imigranților permite exploatarea lor din partea angajatorilor. Din acest motiv, raportul cere extinderea legislației care controlează agențiile de muncă din domeniul agriculturii și la domeniul construcțiilor, unde se numărul imibgranților care lucrează ca self-employed e într-o continuă creșetere. Propunerea a fost salutate de sindicatul din construcții UCATT (Union of Construction, Allied Trades and Technicians).

Concluziile fac parte din recent publicata “Anchetă privind Traficul de Ființe Umane în Scoția”, scrisă de baronesa Helena Kennedy, consilier regal la Comisia pentru Drepturile Omului și Egalitate. În timp ce raportul se concentrează inițial pe problema traficului de persoane și a comerțului sexual, se ocupă de asemenea și de problema falselor angajări pe cont propriu: “Agențiile de recrutare pot determina lucrătorii să obțină statutul de lucrători pe cont propriu, iar astfel proprietarii de pământ britanici, fermierii, deținătorii de fabrici și restaurante pot, dacă doresc, să evite riscul unor consecințe legale când folosesc o asemenea forță de muncă ieftină”.

Raportul recomandă ca Autoritatea de Licențiere a Agențiilor de Recrutare (GLA) să fie extinsă: “O altă problemă este că misiunea GLA e, în acest moment, limitată la supravegherea forței de muncă din sectoarele alimentației și agricol, în timp ce forța de muncă străină exploatată poate fi acum găsită atât în industria serviciilor și a construcțiilor cât și în casele de îngrijire”.

“Pe timpul strângerii de probe ne-a devenit clar că se pare că nu există niciun motiv ca activitatea GLA să nu fie extinsă pentru a acoperi aceste alte sectoare și pentru a acoperi alte forme de contracte de angajare și muncă externalizată, și că angajatorii care folosesc o asemenea forță de muncă trebuie să aibă o anume responsabilitate privind salariile și condițiile”.

Harry Frew, secretar regional al UCATT Scoția, a spus: “Raportul este semnificativ, întrucât face legătura între falsa angajare pe cont propriu și exploatarea muncitorilor. Raportul identifică în mod clar faptul că regimul strict de licențiere al GLA este cea mai efectivă modalitate de a stopa aceste abuzuri și necesitatea vitală de a-i extinde puterile în construcții și în alte industrii”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version