in

Sute de autoturisme puse sub sechestru în cazul contrabandei cu țigări din România. Cum transportau traficanții țigările în Marea Britanie

DIICOT a anunțat că procurorii au pus sub sechestru peste 600 de autoturisme, capete de tractor și semiremorci, 357 de suprafețe de teren, 50 de imobile, dar și acțiuni deținute la 18 firme, într-un dosar de trafic de țigări și spălare de bani în care au fost reținute 23 de persoane. Conform anchetatorilor, gruparea a fost înființară în 2017 în Arad, fiind formată din aproximativ 100 de persoane care făceau trafic cu țigări provenite din Ucraina, Republica Moldova și Serbia, potrivit HotNews.

Conform DIICOT, miercuri, 14 iulie, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a 23 de persoane, pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă și spălare de bani.

Măsura a fost luată în urma a 157 de percheziții făcute marți în București și în județele Arad, Alba, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, Gorj, Timiș, fiind audiate 76 de persoane și ridicate 27.200 de țigarete, 3 arme de vânătoare, precum și sumele de 301.950 de lei, 101.015 de euro și 35.880 de dolari.

Totodată, a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra a 622 de autoturisme, capete tractor și semiremorci, 357 de suprafețe de teren intravilane și extravilane, 50 de imobile (apartamente și case de locuit), dar și asupra acțiunilor sau părților sociale deținute la 18 societăți comerciale.

Ancheta a fost realizată în colaborare cu autoritățile judiciare din Marea Britanie(HMRC), din Ungaria(NTCA), din Franța și Germania, precum și cu sprijinul Direcției Generale a Vămilor – Direcția Supraveghere și Control Vamal și Direcția Regională a Vămilor Timișoara, precizează DIICOT.

Conform DIICOT, în 2017, în municipiul Arad a fost constituit un grup infracțional organizat format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova și Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, a achiziționat cantități importante de țigări pe care le-au introdus în țară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani.

Țigări de milioane de lire sterline, capturate de la traficanții români în Marea Britanie. 157 de percheziții în România, sunt căutați patroni de firme și persoane importante

Țigările achiziționate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparținând unor societăți de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetățeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind ascunse în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase, etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România.

După introducerea acestora în țară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.

O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era ascunsă în alte categorii de mărfuri (în principal piese și subansamble auto) și, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia, până în prezent, autoritățile engleze reușind să captureze țigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 4]

Anglia: Misterul unui picior amputat, găsit pe marginea drumului. Poliția caută o femeie fără piciorul stâng

Anglia: Român înarmat cu un cuțit participă la o răfuială în stradă