Menu

Taxa lui Brînză, respinsă de Senat



Proiectul de lege al deputatului PD-L William Brînză, prin care se cerea taxarea suplimentară cu 1% a transferurilor de bani ale românilor din străinătatea a fost respins de Senatul de la Bucureşti pe 17 noiembrie. Deputatul Brînză ne asigură că nu va renunţa la proiect şi că va aduce modificări care să permită aprobarea sa în formă nouă.

Deputatul William Brînză propunea taxarea cu 1% a transferurilor de bani

Intenţia de taxare cu 1% a transferurilor de bani ale românilor din diaspora nu a fost explicată foarte clar în textul proiectului. Din text rezulta că “entităţile care efectuează transferuri de bani ale persoanelor fizice, în şi din străinătate, vor reţine echivalentul a 1% din suma transferată”. Se înţelege că băncile sau firmele de money transfer vor aplica o taxă suplimentară de 1% din suma totală trimisă. Nu era clar dacă aceşti bani urma să fie opriţi din suma transferată iniţial sau va exista o taxă suplimentară.

Deputatul William Brînză a recunoscut că textul e confuz, dar ne-a explicat că intenţiile sale erau ca procentul de 1% să fie luat din profitul pe care rezultă din comisioanele aplicate transferurilor. “Această propunere a mea nu va afecta pe cei care trimit bani în sau din străinătate. Dacă o persoană va trimite 100 de euro, destinatarul va primi aceeaşi sumă iar comisioanele nu se vor modifica. Eu am propus ca procentul de 1% să fie aplicat băncilor sau societăţilor care efectuează transferul şi care obţin profit de pe urma acestei activităţi.”

Sumele obţinute astfel, propunea Brînză, urmau să se “întoarcă” la “românii de pretutindeni”. În diasporă însă au apărut proteste, care susţineau că de fapt banii ar fi avut ca destinaţie filialele PD-L din Italia sau Spania sau vor acoperi cheltuielile mari ale parlamentarilor români ai diasporei.

Unanimitate contra

Oricum, proiectul a fost respins. În şedinţa Senatului României din 17 noiembrie, proiectul legii a fost respins aproape în unanimitate (83 voturi împotrivă, 2 abţineri). Ion Ghizdeanu, reprezentant al Guvernului României a subliniat că “Guvernul consideră că adoptarea unei asemenea măsuri va avea un impact negativ asupra transferurilor de bani, descurajând transferurile prin canalele oficiale şi apelându-se la variante neoficiale. Măsura propusă are elemente care în asemenea formă şi fond nu poate fi susţinută.”

Intervenţiile senatorilor din PSD şi PNL au fost foarte dure şi critice. Senatorul PSD Titus Corlăţean a spus: “Ca senator şi jurist, dar şi ca iubitor al limbii române, declar că acest proiect este o catastrofă legislativă atât ca fond cât şi ca formă. Pe lângă multe altele are nenumărate greşeli de ortografie, pe care le consider adevărate barbarisme… Ce şochează cel mai mult este faptul că românii din străinătate sunt citaţi ca stranieri, căpşunari sau produs la export, ceea ce indică o clară desconsiderare… Consider că ar fi o reţinere abuzivă de către stat a unor bani munciţi şi trimişi de români către familiile lor.”

Senatorul PNL Raymond Luca consideră acest proiect “o propunere scandaloasă, catastrofică şi ruşinoasă… o mostră de cum nu trebuie făcută o lege.”

Deputatul William Brînză a declarat pentru Gazeta Românească că nu va renunţa la acest proiect. “Voi discuta cu specialişti în buget şi finanţe, voi aduce modificările necesare şi voi propune un nou proiect care să aducă fonduri românilor de afară. Trebuie ştiut faptul că aproape nu există fonduri pentru românii din străinătate, că trebuie să găsim o soluţie în acest sens. Eu mă voi lupta în continuare şi voi modifica proiectul iniţial.”

Critici din diaspora

Într-un comunicat, Marian Popescu, secretar general al PSD Diaspora, “salută” respingerea proiectului. “Reţinerea de către stat a 1% din sumele trimise acasă de români este un act imoral, iar deputatul William Brânză demonstrează încă o dată că nu este preocupat de soarta românilor din străinătate, ci doar de jefuirea acestora. Consider că un proiect de lege care prevede utilizarea banilor românilor din străinătate pentru finanţarea programelor de promovare a culturii naţionale în rândul comunităţilor româneşti din străinătate, prin intermediul Institutului Cultural Român, este de fapt o dovadă a finanţării campaniilor electorale ale Partidului Democrat- Liberal. PDL ar trebui să înceteze să-şi bată joc de banii publici – inclusiv de banii românilor din străinătate – şi să găsească alte surse de finanţare pentru propriile campanii electorale.”

Mihai Muntean, secretarul Partidului Identitatea Românească, formaţiune care a a protestat vehement împotriva acestui proiect, cerând demisia lui Brînză, ne-a declarat: “Am aflat cu satisfacţie că proiectul de modificare a legii românilor de pretutindeni 299/2007, cunoscut românilor din diaspora ca “Legea Brînză” de supraimpozitare a remitenţelor cu 1%, a fost respins definitiv la Senat, una dintre motivaţii fiind şi protestele românilor din străinatate atât împotriva acestui proiect, cât şi împotriva legii taxelor consulare 78/2010.” Muntean aminteşte de pichetele de protest organizate în faţa mai multor consulate din Italia, care vizau şi proiectul de lege propus de Brînză. “În urma primului nostru protest în faţa consulatului de la Roma (16 iunie), într-o dezbatere telefonică în direct la Realitatea TV a subsemnatului cu deputatul Brînza şi câţiva deputaţi şi senatori invitati în studio, PIR obţinea promisiunea de principiu a respectivilor parlamentari, că “Proiectul Brinza” nu va trece. Iată că la jumătate de an de la evenimente şi după multele noastre insistenţe, atât în mass-media cât şi în mijlocul oamenilor, parlamentarii României stopează o iniţiativa legislativă abuzivă, fruct al incompetenţei aroganţei şi semianalfabetismului politic al unor proşti politicieni, aleşi să ne reprezinte interesele.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version