in

Țigări de milioane de lire sterline, capturate de la traficanții români în Marea Britanie. 157 de percheziții în România, sunt căutați patroni de firme și persoane importante

Țigări de 10 milioane de lire sterline capturate de la traficanții români în Marea Britanie. 157 de percheziții în România, sunt căutați patroni de firme și persoane importante.

Mai multe persoane au fost urcate în trei autospeciale ale Jandarmeriei Române în Arad și duse la audieri la București, în urma unor perchezițiilor care au avut loc în această dimineață (13 iulie) și care au vizat traficul de țigări din UE și, în special din Marea Britanie.

Potrivit aradon.ro, polițiști din Buzău, Sibiu și Alba au fost aduși la Arad pentru a efectua zeci de percheziții la traficanții de țigări. Este vorba de nu mai puțin de 150 de percheziții care se efectuează acum în Arad și în alte opt județe. Se pare că în contrabandă sunt implicați și polițiști din Arad, aceștia neparticipând la percheziții.

Aceeași sursă scrie că personaje cunoscute în Arad au fost întrebate dacă îi cunosc pe Cosmin Mladin și Alin Iovănuț și toate au fost lăsate sa plece după ce au fost audiate.

Publicația on-line mai scrie că Cosmin Mladin ar fi fost văzut marți dimineața, în jurul orei 04:00, încărcând bagaje într-o mașină, ulterior părăsind domiciliul. La 06:00 dimineața, când polițiștii i-au bătut la ușă, acesta era deja plecat, semn că a fost informat despre descinderi.

Percheziții au avut loc și în Pecica, la doi importanți oameni de afaceri din oraș, despre care s-a vorbit intens că ar fi implicați în traficul cu țigări. Este vorba despre patronul uneia dintre cele mai cunoscute brutării, renumită pentru pita de Pecica, şi despre patronul unei firme devenită cunoscută pentru faptul că deține o balastieră și pentru transportul de marfă.

Finanțele britanice au intrat pe fir

Potrivit unui comunicat remis al poliției, „Poliția Română, prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Direcția de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 157 de percheziții, în municipiul Arad și în alte 8 județe, la un grup infracțional organizat, specializat în contrabandă cu țigarete și spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2017, în municipiul Arad a fost constituit un grup infracțional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, ar fi achiziționat cantități importante de țigarete, pe care le-ar fi introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani.

Suceava: Microbuz de Marea Britanie, burdușit cu țigări de contrabandă

Țigările achiziționate din Ucraina, Republica Moldova și Serbia ar fi fost încărcate în autotrenuri aparținând unor societăți de transport, controlate de segmentul extern al grupării – cetățeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.

O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) și, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia, autoritățile engleze reușind să captureze, până în prezent, țigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și la sediul I.P.J. Arad, vor fi conduse, în vederea audierii, 90 de persoane.

Documentarea activității infracționale a fost realizată în colaborare cu autoritățile judiciare din Marea Britanie (HMRC), din Ungaria (NTCA), Franța și Germania, precum și cu sprijinul Direcției Generale a Vămilor – Direcția Supraveghere și Control Vamal și al Direcției Regionale a Vămilor Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, Biroul Operațiuni Speciale Cluj, Biroul Operațiuni Speciale Timișoara și Biroul Operațiuni Speciale Oradea.

De asemenea, la percheziții sunt angrenate efective ale Inspectoratului General de Aviație al MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și polițiști ai brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Ploiești, Pitești, Craiova, Brașov, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca și ai serviciilor de combatere a criminalității organizate Gorj și Caraș-Severin.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 5]

Medicii din Marea Britanie atacă planul de relaxare al premierului Boris Johnson: „Este IRESPONSABIL”

Guvernul britanic este acuzat că ia o „decizie criminală”. „Dorește infectarea în masă a populației”