Tragedie în Canalul Mânecii unde zeci de oameni, printre care și o fetiță, au murit încercând să ajungă în Marea Britanie într-o barcă gonflabilă.
Doi supraviețuitori sunt la terapie intensivă, iar patru sunt arestați după incidentul cu o barcă descrisă drept „o piscină de grădină”.
Organizația Internațională pentru Migrație a declarat că a fost cea mai mare pierdere de vieți omenești în Canal de când a început să colecteze date, în 2014, arată The Guardian.
Boris Johnson, care a avut o întâlnire Cobra miercuri pentru a discuta incidentul, a spus că este „îngrozit” de tragedie. El a sugerat că guvernul francez nu a abordat întotdeauna problema trecerilor „în felul în care credem că situația merită”.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că Marea Britanie trebuie să înceteze politizarea chestiunii în scopul câștigului intern.
Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a declarat că printre morți se numără cinci femei și o fată. El a spus într-o conferință de presă la Calais că barca care s-a scufundat era „foarte fragilă” și a comparat-o cu „o piscină pe care o umfli în grădina ta”.
Ministrul a spus că probabil 34 de persoane erau în barcă înainte de a se scufunda. Autoritățile au găsit 31 de cadavre și doi supraviețuitori, deși rapoartele din presa franceză au revizuit ulterior numărul deceselor la 27. Darmanin a spus că o persoană este dată dispărută.
Nu este clar din ce țară provin victimele, a adăugat Darmanin.
O persoană este încă dată dispărută în Canalul Mânecii
O operațiune de salvare este în curs de desfășurare în Canal pe calea aerului și pe mare, autoritățile franceze și britanice căutând pe cineva care se află încă în apă.
272 de imigranți care încercau să ajungă în Anglia, salvați în Canalul Mânecii
Boris Johnson a spus că cele două guverne ar trebui să lucreze mai strâns împreună.
„Am avut dificultăți în a-i convinge pe unii dintre partenerii noștri, în special pe francezi, să facă lucrurile într-un mod pe care credem că situația îl merită”, a spus premierul. „Înțeleg dificultățile cu care se confruntă toate țările, dar ceea ce ne dorim acum este să facem mai mult împreună”.
Între timp, Macron a spus că Franța „nu va lăsa Canalul să devină un cimitir” și a promis că „îi va găsi și condamna pe cei responsabili” de tragedie.
O căutare de urgență a fost declanșată ieri, 24 noiembrie, în jurul orei 14.00, când o barcă de pescuit a tras un semnal de alarmă după ce a zărit mai multe persoane pe mare, în largul coastei franceze.
Un pescar a declarat pentru Reuters că a văzut două nave mici miercuri, una cu oameni la bord și alta goală.
El a spus că un alt pescar a chemat serviciile de salvare după ce a văzut o barca goală și 15 persoane plutind nemișcate în apropiere.
Până acum, cea mai mare pierdere de vieți omenești în Canalul Canalului a avut loc în octombrie anul trecut, când o familie kurdă de cinci persoane a murit, după ce barca în care călătorea s-a scufundat.
…Tragedie în Canalul Mânecii. Zeci de oameni au murit încercând să ajungă în Marea Britanie cu o barcă gonflabilă…