Menu
in

Trei zile de protest în țară

 



Manifestațiile împotriva reformei legii sănătății s-au transformat vineri în mișcări de protest la adresa puterii. Timp de 3 zile, în București și câteva orașe din țară, românii au cerut demisia lui Traian Băsescu și a Guvernului. În capitală protestele au fost însoțite de ciocniri violente între civili și jandarmi.

Câteva mii de români au ieșit în acest week-end în centrele orașelor mari din țară pentru a-și manifesta nemulțumirea față Putere, față de proiectul legii Sănătății, față de măsurile de austeritate sau de proiectul Roșia Montană.

Protestele au început  joi seara cu un marş organizat în Târgu-Mureş, oraşul lui Raed Arafat, înființatorul SMURD-ului. Vineri mișcarea de protest s-a extins în toată țara, cu toate că, în aceeași zi, preşedintele ­Traian Băsescu a cerut Guvernului să retragă proiectul de lege contestat de protestatari. Protestul nu a încetat, ci s-a transformat dintr-o manifestaţie de susţinere a lui Arafat într-o demonstraţie anti-Băsescu.

Ciocniri violente

În București au avut loc mai multe ciocniri între jandarmi și manifestanți. Câțiva jandarmi și zeci de civili au ajuns la spital, după ce unii dintre protestatari au aruncat cu pietre sau torțe aprinse iar forțele de ordine au ripostat imediat. Duminică violenţele au continuat în zona Piața Unirii, unde câțiva manifestanți au dat foc mai multor obiecte în zona magazinului Unirea, au incendiat un panou publicitar și o gheretă aparținând băncii BRD și au vandalizat un magazin de telefonie mobilă. Jandarmii au intervenit cu tunuri cu apă.

Conflictul în presa înternațională

Presa internaţională a relatat pe larg despre manifestaţiile din România, subliniind că este vorba de cel mai ample proteste de la venirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu, pe fondul stării generale de nemulţumire din cauza politicilor de austeritate.

“Oamenii au ieşit pe străzi în mai multe oraşe pentru a exprima nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate şi faţă de proiectul de reformare a sistemului medical. Dar protestele de la Bucureşti au devenit violente în momentul în care manifestanţii au refuzat să plece, intrând în conflict cu forţele de ordine”, a scris Euronews.

BBC relatează că “Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene în cursul protestelor faţă măsurile de austeritate, cel puţin nouă persoane fiind rănite“, menționând că manifestaţiile au izbucnit în semn de solidaritate cu Raed Arafat, extinzându-se treptat pe fondul nemulţumirii generale faţă de politicile Guvernului de la Bucureşti.

Agenţia Press Association scrie că acestea sunt cele mai ample proteste organizate în România după venirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu, în 2004. Conform Associated Press, protestele sunt rezultatul “stării de nemulţumire în legătură cu reducerile salariale, diminuarea indemnizaţiilor sociale, majorarea taxelor şi corupţia generalizată” din România.

În afară de protestele cu accente violente de la Bucureşti, “sute de persoane au manifestat şi în alte oraşe ale ţării pentru a exprima opoziţia faţă de proiectul reformei sănătăţii”, a scris Agenţia France-Presse.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version