Românii care trăiesc în Marea Britanie au trimis zilnic în ţară aproape £500.000, în primele trei luni ale anului trecut, potrivit Daily Mail, care citează date de la Banca Naţională a României.
În perioada ianuarie – martie 2010, românii din UK au trimis în ţară 41 de milioane de lire, adică circa jumătate de milion de sterline pe zi. Suma include numai transferurile oficiale, nu şi pe cele informale, care includ banii trimişi acasă prin intermediul prietenilor sau rudelor şi care ar putea reprezenta circa 30% în plus.
Dacă nivelul s-a menţinut în întreg anul 2010, asta înseamnă că peste 160 de milioane de lire sterline au fost trimise în România din Marea Britanie anul trecut, o creştere de aproape 50% faţă de suma totală trimisă în 2009 în România, de 108 de milioane de lire sterline. Oricum, banii trimişi anual din Marea Britanie în România s-au împuţinat drastic din 2007, când a fost transferată suma de 312 milioane de lire sterline.
Circa două milioane de români muncesc peste hotare, dintre care 60.000 în Marea Britanie. Cei mai mulţi dintre aceştia trăiesc în nordul Londrei şi sud- estul Angliei, notează Daily Mail. Alte circa 25.000 de persoane primesc permise provizprii de muncă pentru Marea Britanie în fiecare an, pentru slujbe prost plătite în agricultură.
Restricţiile introduse când România a intrat în Uniunea Europeană în 2007 au făcut ca românii să nu se poată deplasa liber în Europa în căutarea unui loc de muncă, notează Daily Mail. Dar aceste restricţii îşi încetează valabilitatea în 2013, suscitând temeri privind un nou val de imigranţi. Venitul mediu în România reprezintă 28% din cel din Europa Occidentală, iar o cincime din populaţia activă trăieşte în străinătate, potrivit Daily Mail, care adaugă că economiştii estimează că românii vor atinge standardele de viaţă din ţări cum este Marea Britanie abia în 20 de ani.
Statisticile oficiale arată că circa 90 de miliarde de lire sterline au fost trimise în România în ultimul deceniu de expatriaţi. În medie, se estimează că muncitorul român economiseşte circa 100.000 de lire sterline înainte de a se întoarce acasă.
Daily Mail aminteşte că un studiu realizat de un site de plasare a forţei de muncă din România indică faptul că Marea Britanie reprezintă cea mai atractivă destinaţie pentru românii care caută un loc de muncă peste hotare. Practic, o treime din posturile pe care le oferă firma sunt în Marea Britanie. UE a blocat aderarea României şi Bulgariei la zona Schengen din cauza temerilor privind un aflux de membri ai crimei organizate. De asemenea, România s-a confruntat cu probleme majore şi cu traficul de droguri şi de persoane, mai spune cotidianul britanic.