in

Un avion plin cu români din Londra, la un pas de tragedie pe Aeroportul din Suceava

Un incident aviatic care se putea încheia cu o tragedie a avut loc pe 24 ianuarie, pe Aeroportul „Stefan cel Mare” din Suceava. Un avion de mici dimensiuni a intrat pe pista aeroportului cu puțin timp înainte ca o aeronavă Wizz Air de la Londra, cu sute de călători la bord, să aterizeze.

Autoritatea de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviaţiei Civile (AIAS) a finalizat raportul preliminar care descrie modul cum s-au derulat lucrurile. Pilotul avionului de tip FK9 ELA, identificat YR-5308, şi-a uitat căștile în mașină cu care a venit la aeroport și, astfel, nu a putut să comunice cu turnul de control al aeroportului.

Aterizarea aeronavei Wizz a fost anulată și reluată după circa 20 de minute. Pilotul care a intrat cu avionul pe pista are 64 de ani și 1.400 de ore de zbor. La momentul intrării avionului de mici dimensiuni pe pistă, aeronava Wizz se afla la o altitudine de aproximativ 900 de metri, mai avea circa 1 minut până la aterizare și efectuă cursa Londra Luton – Suceava. Avion de tipul celui care a intrat fără autorizație pe pista principală a aeroportului.

Personalul responsabil cu securitatea și dispecerul de sol erau ocupați în acel moment cu pregătirea deservirii cursei WIZZ AIR (WUK99WL) ce urma să aterizeze, pilotului nu i-a fost acordat accesul la platformă cu mașina. A fost îndrumat să efectueze controlul de securitate pentru acces la aeronava fără mașină. În această situație, mașina a fost parcată în zona hangarului Bucovina Fly Club. Pilotul, împreună cu pasagerul au efectuat controlul de securitate și s-au deplasat pe jos către aeronavă, fiind însoțiți de către dispecerul de sol.

VIDEO – Pasageri în pericol! Un rom dat în urmărire internațională a sărit la bătaie într-un avion Ryanair

Ajuns la aeronavă, pilotul a constatat lipsa căștilor radio (care rămăseseră în mașină), astfel încât nu a putut contacta pe frecvența operațională TWR (turnul de control – n.r.) Suceava în vederea obținerii aprobărilor necesare.


La ora 11:14, controlorul de trafic aerian a autorizat aterizarea cursei WIZZ AIR la pista 16. La mai puțin de 30 de secunde după emiterea autorizării de aterizare, controlorul a observat inițierea rulajului de către aeronava YR-5308, moment în care a mărit la intensitate maximă luminile STOPBAR-ului caii de rulare A. La ora 11:15, aeronava YR-5308 a intrat pe calea de rulare A, a traversat STOPBAR-ul și a intrat neautorizat la pista.

În perimetrul Aeroportului Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava a fost construit un hangar al asociaţiei Bucovina Fly Club. Pentru a face legătura între hangarul Bucovina Fly Club şi suprafața de mișcare a aeroportului a fost construită o cale de acces. La momentul producerii evenimentului această cale de acces nu era certificata de către Autoritatea Aeronautică Civilă Romana, neregăsindu-se în AIP România. În perioada următoare, AIAS va publica raportul final al incidentului.

Sursa: Ziare.com

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

În Anglia se instituie „poliția vacanțelor”. Cei care se întorc din „țări galbene” vor fi monitorizați și amendați dacă nu respectă carantina

Al treilea val de COVID-19 a început deja în Anglia