Un nou virus periculos descoperit în Marea Britanie: „Este înrudit cu SARS-CoV-2 și poate fi un rezervor de mutații”

Un nou virus, înrudit cu SARS-CoV-2, cel care a generat pandemia de COVID, a fost descoperit recent de către cercetătorii din Marea Britanie.

Aceștia transmit că virusul este purtat de către o specie de lilieci, răspândită pe mai multe continente.

Virusul a fost descoperit la liliecii cu potcoavă din Marea Britanie, de către o echipă de cercetători de la University East Anglia (UEA), Societatea Zoologică Londoneză (ZSL) și Public Health England (PHE).

„Suntem aproape siguri că acești lilieci au purtat virusul pentru o perioadă foarte lungă de timp – probabil de ordinul miilor de ani”, spun cercetătorii.

Cu toate acestea, este pentru prima oară când se descoperă acest lucru pentru că nu s-au mai efectuat teste în Marea Britanie, relatează SciTechDaily.

Cercetătorii UEA au colectat mostre de materii fecale de la peste 50 de lilieci mici cu potcoavă din Sommerset, Gloucestershire și Țara Galilor. Probele au fost apoi analizate la Public Health England, iar secvențierea genetică a dus la descoperirea un nou coronavirus la lilieci, botezat „RhGB01”.


Marea Britanie: Mutațiile coronavirusului îi îngrijorează pe specialiști. O nouă variantă braziliană ar putea să fie rezistentă la vaccinuri

Este primul sarbecovirus, o specie de coronavirus înrudită cu SARS-CoV-2, primul descoperit în Marea Britanie.

„Liliecii mici cu potcoavă sunt găsiți în Europa, Africa, Asia și Australia și cei pe care noi i-am testat se află la extremitatea vestică a habitatului lor. Virusuri similare au fost găsite la alte specii de lilieci cu potcoavă din China, Asia de Sud-Est și Europa de Est”, spun cercetătorii.

Acest nou virus nu reprezintă încă un pericol pentru oameni. Partea care îi permite să se atașeze de celule pentru a le infecta, adică proteina Spike în cazul rudei SARS-CoV-2, nu este compatibilă cu celulele umane.

Riscul este însă altul, explică profesorul Andrew Cunningham de la ZSL: „Problema este că orice liliac care poartă un coronavirus SARS poate să fie un rezervor de mutații. Așa că dacă un liliac infectat cu RhGB01 ar deveni infectat și cu SARS-CoV-2, există riscul că aceste două virusuri să se unească, iar noul virus rezultat va putea infecta oamenii”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român din banda „Hackerville,” extrădat în Irlanda din Marea Britanie. Deschidea conturi bancare cu documente false

Ministrul ungar de externe acuză la BBC: Comisia Europeană foloseşte fonduri europene pentru a şantaja – VIDEO