in

Un temut interlop din Iași, arestat în cazul celor 60 de sclave sexuale din Londra. Ce au găsit procurorii când i-au percheziționat locuința

Cocoș Băncuță, liderul temutului clan interlop Băncuță, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în cazul celor 60 de românce ținute în sclavie sexuală la Londra.

În urma perchezițiilor efectuate de procurorii DIICOT, Băncuță a fost adus încătușat la Iași, unde este cercetat pentru proxenetism în formă continuată, relatează BZI.ro.


„Instanța admite propunerea formulată de DIICOT Iași și, în consecință, dispune arestarea preventivă a inculpatului Băncuță Cocoș, cercetat pentru comiterea infracțiunii de proxenetism în formă continuată, pentru o perioadă de 30 de zile”, au precizat la finele săptămânii trecute judecătorii din cadrul Tribunalului Iași.

Decizia a fost deja contestată de către Cocoș Băncuță, urmând ca instanța superioară să decidă ce se va întâmpla în continuare.

În urmă cu câteva zile, anchetatorii ieșeni au salvat, alături de cei britanici, peste 60 de tinere exploatate sexual pe teritoriul Marii Britanii.

Procurorii DIICOT Iași, împreună cu ofițerii de Poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Iași, au efectuat patru percheziții domiciliare în județele Constanța și Bacău.

Acțiunea a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism în formă continuată și spălare de bani. Totodată, Poliția Metropolitană din Londra a efectuat 16 percheziții la imobilele utilizate de către membrii grupului infracțional, imobile situate în Capitala Regatului Unit al Marii Britanii.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2013, inculpații au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism în formă continuată și spălare de bani, grup organizat intrafamilial, cu ramificații internaționale, reușind să recruteze și să exploateze sexual peste 60 de tinere în orașul Londra”, au afirmat procurorii DIICOT Iași.

Pe calea cooperării judiciare internaționale, la nivelul Eurojust, a fost încheiat un Acord Comun de Anchetă „KALLANG”, între România, prin DIICOT, și autoritățile din Marea Britanie.

„Modul de operare a membrilor grupării era acela de a recruta, fie direct, fie prin interpuși, tinere din România, care să practice prostituția în Marea Britanie. În activitatea de recrutare a victimelor, racolatorii se orientau spre tinere cărora le lipsea experiența de viață, aveau un nivel scăzut de instruire, o stare materială precară sau se aflau în situații familiale conflictuale, promițându-le că vor obține sume importante de bani. Tinerele erau recrutate prin inducerea în eroare cu privire la activitatea pe care urmau să o desfășoare în Marea Britanie sau cu privire la remunerația pe care urmau să o primească. Acestea erau cazate inițial în locuințele membrilor grupării din Iași, Brăila și Constanța, ulterior fiind transportate în Londra de către membrii grupării, care le achiziționau biletele de călătorie”, au adăugat cei de la DIICOT.

Conform acestora, odată ajunse în Londra, tinerele erau cazate în locuințe închiriate de către membrii grupării infracționale, locuințe în care se desfășura și activitatea de prostituție.
În urma perchezițiilor domiciliare, 20 de persoane au fost reținute în Londra și în România, urmând a se obține mandate europene de arestare. Oamenii legii au spus că, în urma acțiunii, au fost ridicate sumele de 7.000 de lire sterline, 12.000 de euro, 10.000 de lei, dar și două autoturisme de lux, laptopuri, telefoane și 300 de grame de cocaină.

O grupare de „traficanți sexuali” din România, destructurată în Marea Britanie. 29 de femei salvate din mâinile proxenețilorLondra: Un român din Suceava a dispărut și este căutat de familie. „Au spus că-l vor decapita dacă spune ceva”

Gală de box profesionist la Londra: Românul Flavius Biea l-a bătut pe nicaraguanul Berman Sanchez