UNESCO cere Londrei să restituie operele de artă luate din Grecia. Boris Johnson: „NU suntem de acord”

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Boris Johnson, a declarat pentru publicația greacă „Ta Nea” că Marea Britanie „nu este de acord” și că va contesta decizia UNESCO de a returna operele de artă luate din Partenon, care se află în prezent la British Museum.

„Sculpturile ne aparțin, UNESCO poate să spună ce vrea”, este poziția britanică.

Guvernul britanic și-a exprimat intenția de a ignora decizia UNESCO pentru Sculpturile Partenonului și de a insista asupra poziției sale cu privire la „proprietatea” operelor de artă și refuzul de a intra într-un dialog.

Într-o declarație pentru publicația „TA NEA”, reprezentantul guvernului Boris Johnson a declarat că Marea Britanie „nu este de acord” cu decizia comisiei UNESCO, pe care chiar intenționează să o conteste.

Unesco aprobă cererea Greciei

În decizia sa istorică asupra Greciei, luată la 29 septembrie, Grupul interguvernamental UNESCO pentru returnarea bunurilor culturale (ICPRCP) a descris cererea greacă pentru returnarea sculpturilor ca fiind „legală și justă” și a solicitat Marii Britanii să „reconsidere poziția sa și să intre într-un dialog de bună credință cu Grecia “.

Cel mai important, totuși, UNESCOl recunoaște pentru prima dată că “problema este de natură interguvernamentală și, prin urmare, obligația de a returna sculpturile depinde în mod clar de guvernul britanic”.

Această decizie este în contrast puternic cu afirmația Londrei conform căreia problema privește British Museum, care se prezintă drept „proprietarul legal” al sculpturilor, adăugând că guvernul nu se va ocupa de caz.

Într-o declarație adresată „TA NEA”, reprezentantul guvernului britanic a clarificat că țara sa nu va respecta decizia (care, desigur, nu este obligatorie din punct de vedere juridic).

“Nu suntem de acord cu decizia Comisiei, care a fost luată în ultimele minute ale Summit-ului”, a spus el.

Londra va contesta decizia

În același timp, el a anunțat că Regatul Unit va face apel la organizația internațională, contestând decizia. „Vom ridica problema cu UNESCO atât în ​​ceea ce privește datele (conținute în decizie), cât și în ceea ce privește procedura urmată.”

Conform informațiilor, Londra este „puternic enervată” de decizia Comisiei, întrucât pentru prima dată o organizație internațională demolează narațiunea britanică despre presupusa incompetență a guvernului.

„Este de competența British Museum”

Întrebat dacă Marea Britanie intenționează să își reconsidere poziția, intrând într-un dialog cu Grecia pentru restituirea operelor de artă – așa cum a solicitat UNESCO – purtătorul de cuvânt al guvernului a răspuns: „Poziția noastră este clară: Sculpturile Partenonului au fost dobândite legal, în conformitate cu legile în vigoare la acel moment ”.

El a adăugat: „British Museum funcționează independent de guvern, fără interferențe politice. Toate deciziile legate de colecțiile sale sunt luate de comisarii Muzeului ”.

Acesta este răspunsul dat de Londra, aruncând „mingea” la British Museum, care la rândul său exclude restituirea permanentă a Sculpturilor, vorbind doar despre „împrumut”, scrie publicația „Grecia Online”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie recunoaște certificatele de vaccinare din Republica Moldova

Marea Britanie recunoaște certificatele de vaccinare din Republica Moldova

Marea Britanie: Porci sănătoși uciși și aruncați la gunoi din cauza lipsei de muncitori

Marea Britanie: Porci sănătoși uciși și aruncați la gunoi din cauza lipsei de muncitori