in

VIDEO – Reportaj terifiant! Românii, proxeneți și sclavi pe străzile Londrei

O investigație a televiziunii Al Jazeera a demascat proxeneţi români care obligă tinere românce să se prostitueze pe străzile Londrei, dar şi condiţiile opresive de muncă dintr-o spălătorie auto, cu angajaţi români, folosită de dealeri autorizaţi ai Volvo şi Kia.

 

Reportajul arată o filmare cu camera ascunsă făcută de un român angajat la o spălătorie auto din Kent, care arată condițiile inumane în care lucrează angajații de acolo, cei mai mulți dintre ei, români.

Patronul, Avion Elezi, un albanez de 35 de ani, își plătește personalul cu 40 de lire pe zi, pentru mai mult de 12 ore de muncă, ceea ce reprezintă jumătate din salariul minim legal din Marea Britanie.

Angajații dorm șase într-un container în care plouă, fără apă curentă, cu ferestre pline de mucegai.

 

 

Unul dintre ei susține că patronul i-a luat documentele pentru a-l împiedica să plece, iar alții au povestit cum le-au fost blocate salariile pentru niște așa-zise pagube aduse mașinilor clienților.

Muncitorii spun că le este frică de patronul albanez care îi abuzează psihic, dar că nu au unde să plece, iar din disperare acceptă condițiile inumane de muncă și trai.

„Când am venit în Anglia, aveam 78 de kilograme, acum, dacă mai am 65. M-am distrus la mâini de la soluţii. Iar psihic nu e bine deloc, toţi ţipă. Nu le-am spus alor mei în ce condiţii stau aici, însă tot timpul o să mă gândesc la asta“, a declarat Claudiu, cel care a filmat totul cu camera ascunsă, pentru Al Jazeera. 

Reporterul l-a confruntat și pe patron, însă acesta a negat acuzaţiile: „Nu fac aşa ceva, nu exploatez pe nimeni!“ a declarat albanezul. El a refuzat însă să lase camerele de filmat în „cutiile“ în care stau muncitorii. Bărbatul a adăugat: „Nu vreau decât să pun o pâine pe masă şi să am grijă de familia mea“.

Marea Britanie a adoptat, în 2015, Legea sclaviei moderne.  Potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 13.000 de victime ale sclaviei se aflau în 2013 în Marea Britanie, majoritatea din România, Albania, Nigeria, Vietnam şi chiar Marea Britanie.

Kevin Hyland, comisar împotriva sclaviei, a declarat: „Anul trecut a existat o creştere semnificativă a numărului de persoane exploatate prin muncă. Ne-am dat seama că un procent uriaş din acestea lucrează în afaceri legale. Astfel, economia legală şi cea ilegală devin una şi aceeaşi, în anumite privinţe, pentru că, de fapt, companiile şi oamenii nu-şi dau seama… că ei folosesc… sclavi moderni în lanţurile lor de furnizori“.

O altă parte a investigaţiei Al Jazeeera s-a concentrat pe proxeneţii români şi victimele acestora – tinere românce seduse prin metoda „loverboy“.

Unele au fost mințite că pleacă într-o vacanţă în străinătate sau la muncă într-o ţară din vest. Prostituţia este printre primele forme de sclavie şi, în acelaşi timp, cel mai uşor de exploatat. 

La investigaţie a contribuit şi jurnalistul român Radu Ciorniciuc de la Casa Jurnalistului. Un fost proxenet, Ştefan își dorea inițial să fie rapper, dar a ajuns peşte în Londra.

„Aveam 17 ani când am început chestia asta, aveam o formaţie de rap şi două dansatoare”.

Apoi, a acceptat să își exploateze fetele din trupă, după care a fost prins pentru fraudă la bancomate și a stat doi ani la pușcărie.

Ștefan a filmat cu camera ascunsă întâlnirea sa cu un proxenet român din Londra.

Robert are patru femei pe care le trimite să „lucreze” noapte de noapte, în timp ce el stă acasă. „Am trei femei, din patru, care lucrează de un an jumate pentru mine cu nicio zi liberă în tot timpul ăsta“, îi spune el lui Ştefan.

Robert le controlează viețile, dar rareori foloseşte violenţa fizică, însă nu se dă în lături de la violență psihică: „De ce să le dau eu o palmă, când pot să le enervez şi să le distrug psihic. Pentru ele trebuie să devină o muncă obişnuită treaba asta“, spune el de la volanul unei maşini scumpe pe care nici n-a trebuit să o plătească. „Am dat o femeie pentru o noapte întreagă“.

Ana provine dintr-o familie săracă, din vestul României și avea doar 16 ani când a fost forţată să se prostitueze. Iubitul ei de atunci un italian, i-a spus că o ia cu el într-o vacanţă de vis, care s-a transformat în „servicii sexuale” contra unor sume de bani.

Ana povestește că proxenetul o bătea, fratele lui o bătea, clienţii o băteau, „Doamna cea rea“ (matroana) o bătea. Timp de 11 ani asta a fost viața ei.

„Îmi aduceau câte 30 de bărbaţi odată şi trebuia să fac tot ce voiau ei“. Ea abia dacă primea mâncare şi apă, cât să supravieţuiască.  „Mă gândeam că nu merită să fiu controlată de ei, că ar fi fost mai bine să mă sinucid.“ Fata a fost traficată în Austria, Spania şi apoi a ajuns în Marea Britanie. Poliţia a salvat-o dintr-un hotel din vestul Londrei, în martie 2014.

 

Dar s-a întors în România, iar proxeneţii au urmărit-o, au prins-o şi au adus-o înapoi în Marea Britanie. A fost dusă în Leeds, închisă într-un hotel şi forţată din nou să se prostitueze.

Suspiciuni de muncă forțată în Plymouth. Români salvați de poliție

Imagini din casa groazei din Preston. Două adolescente din România erau sclave sexuale aici

(VIDEO) Români în condiții mizerabile la o fermă din Kent. „Mirosea a hoit, a ghetou!”

 Oamenii nu sunt produse de vânzare!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doi muncitori români morți pe șantiere din Londra vor fi omagiați de „Workers Memorial Day”

Cele mai bune zece universităţi din UK care te pot ajuta să îţi găseşti o slujbă