Căciula panameză

După ce a fost reclamat că a avut o aventură nepotrivită cu un porc mort, pe vremea când aburii studenției eatoniene îl făceau să își iasă din calmul lui englezesc, premierul David Cameron primește o nouă lovitură.

Hârtiile panameze indică faptul că tătâne-său, Ian Cameron, plimba banii familiei prin paradisul fiscal din America Latină mai ceva ca Rolls Royce-ul din dotare.

Ăl bătrân a plecat la cele veșnice de vreo șase ani, însă urma banilor băgați prin conturi de care credea el că nu știe nici dracu, a rămas. Acum, în plin scandal, Cameron iese în fața porții sale capitonate cu scândurică antiglonț și declară că afacerea e privată. O întoarce apoi subtil și zice că știa de vreo 30.000 de lire sterline acțiuni la un offshore. Dar ce mai sunt 30.000 de lire sterline pentru un prim-ministru conservator?

Cu alte cuvinte, premierul majestății sale știa de bănuții ăia care făceau pui la umbra palmierilor, dar că asta nu e treaba noastră. De cealaltă parte, laburistul incoruptibil Corbyn n-are ce face și îi spune junelui de la numărul 10 să nu mai devieze de la subiect și să cerceteze.

Nu știm încă prin ce metode au ieșit banii familiei Cameron din țară, cum au trecut Atlanticul și prin ce mijloace au ajuns să dospească în conturile paradisiace. Știm doar că cineva trebuie să dea explicații, iar treaba asta cu afacerea privată nu mai ține nici măcar în România, iar acolo e… România.

Și dacă tot veni vorba de țărișoara noastră, îmi aduc aminte ce scriam acum ceva ani (multicei) despre baștanii de la malul Mării Negre care își ascundeau bănuții și afacerile prin străinezia.

Păi Șantierul Naval Constanța, bunăoară, a fost cumpărat de o societate unde cele mai multe părți sociale aparțin unui offshore din Cipru. Mergând mai înapoi în timp, îmi vine în minte dosarul flota. Navele acelea pentru care semna cel care v-a fost baci zece anișori erau înregistrate tot în, ați ghicit, PANAMA?

Ei bine, pentru fiecare dintre ele se înființase câte o companie offshore. Bănuții acolo s-au oprit, în conturile din Panama. Nu știu dacă susnumitul doarme liniștit de când presa mondială și-a băgat nasul iscoditor în afacere. Știu însă bine că niciun procuror român nu s-a agitat să verifice firmele alea unde fostul președinte deținea funcția de administrator (dacă îmi aduc eu bine aminte).

Se pare că mulți și-au tras peste urechi căciula panameză, iar acum au impresia că le-a crescut capul, de nu mai pot să scape de ea. Cameron, Țiriac, Putin, ba chiar și Lionel Messi sau Michel Platini, sunt doar câteva dintre numele din hârtiile doveditoare. Strângeau bani pentru zile negre, să aibă din ce trăi ăia mici?

În timpul acesta, oamenii din cartea de telefon plătesc ca proștii impozite la cursul zilei. Îi calcă în picioare ANAF-ul și taxele locale pentru restanțe de 2-300 de euro. Fără căciula panameză pe frunte, prostimea iobăgește pe plantații, gândindu-se de unde să mai facă rost de un bănuț ca să plătească rata restantă de la Altex, să nu vină portăreii să-i salte frigiderul gol din bucătărie.

Cineva a spus că 400 de jurnaliști de talie mondială s-au străduit un an ca să demonstreze că ursul face, să iertați, caca în pădure. Câtă dreptate are!

Mircea Maer

Salutări din Mozambic

Ambasada României nu e pentru români

Triumful sistemului

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dan Mihalache, avizat de comisii. „Comunitatea românească din UK este o prioritate”

Un grup de experți britanici va analiza documentele „Panama Papers”