in

Muie (de la) PSDDupă ce unii oameni ai diasporei au scandat, au desenat, au urlat și au cântat la adresa lui, părea că partidul de guvernământ din România s-a obișnuit cu muia. Era doar o impresie, pentru că, de fapt, minunații strategi ai PSD se pregăteau să întoarcă urările diasporenilor. Și au făcut-o. Cu vârf și îndesat.

Scriam la începuturile tevaturii că PSD pregătește o frumoasă diversiune. Pentru că nu cred în coincidențe, am pus cap la cap următoarele evenimente: formarea Federației Românilor de Pretutindeni de către fostul vice PSD Diaspora Emanuel Cioacă; anunțarea mitingului diasporei; depunerea de către federația nou înființată a unei cereri pentru autorizarea mitingului, refuzul (sanchi) al primarului Firea, în primă instanță, de a autoriza manifestația; întâlnirea comandamentului de la Primăria Capitalei (gen: noi suntem alături de diaspora, vrem să facem totul pentru ca diaspora să vină la București să dea cu Muie PSD); anunțul lui Firea că totul e în regulă, că mitingul se autorizează; lamentarea lui Cioacă pe care nu a băgat-o nimeni în seamă; ieșirea Gabrielei Firea în care spune că Cioacă nu mai vrea să fie organizator și, în  cele din urmă, anunțul lui Cioacă Emanuel care spune că el nu mai organizează nimic, dar vine la București ca orice simplu mitingist. Atenție! Primăria Capitalei nu ia în considerare decât manifestația autorizată, adică cea a lui Cioacă. Și jandarmii la fel.

Între timp, s-au mai întâmplat câteva lucruri care nu trebuie ignorate. În primul rând, o serie de oficiali PSD-ALDE, printre care miniștrii Diasporei și Externelor, sunt puși să o dea de gard, să bagatelizeze mitingul, să facă frumos în fața românilor din țară care sunt cu gândul la soare, la mare și la bere rece, mai degrabă decât la un miting anti-orice.


Facturile sunt mai mici pentru că e vară, copiii sunt în vacanță, iarna e încă departe, de ce să își bată capul cu protestele? Așadar, Natalia de la Românii de Pretutindeni zice că a auzit ea de la reprezentanții comunităților din diaspora că lumea nu se înghesuie să vină pe 10 august în București. Numai că reprezentanții despre care vorbește Natalia nu au habar despre ce se întâmplă în comunități, fiind, de fapt, doar niște bieți mâncători de sarmale de pe lângă ambasade.

Meleșcanu de la Externe intră și el în horă și face ce știe mai bine, pe niznaiul: „nu înțeleg de ce protestează diaspora la București”. Aceste vorbe indignează 99% dintre cei care se îndreaptă spre București. Dar sădesc un început de îndoială în creierele aflate în vacanță ale unora dintre românii din țară: chiar, ce caută diaspora să protesteze la București? Adică nu au românii din străinătate de toate? Nu de aia au plecat? Nu au rămas aici, să sufere alături de noi. Acum vin să perturbe traficul și să facă agitație (vorbe strecurate abil de bătrânul diversionist). Și uite așa, încă niște români au pășit de cealaltă parte a baricadei.

V-am spus de la început că nu cred în coincidențe. Nu cred nici că șturlubaticul acela din Danemarca, cel care spune că va trece Bucureștii prin foc și sabie, a apărut aiurea la Antena 3. Cei mai mulți români din străinătate urăsc Antena 3 mai mult chiar decât urăsc PSD. Cel cu protestul sângeros zburdă pe ogoarele Facebook de mai multă vreme. A și atras câțiva descreierați. Iar interviul cu domnul plecat cu sorcova nu este pentru românii din străinătate. Propagat imediat în toată media, indiferent de orientare, interviul este motivul ideal pentru ca forțele de ordine să fie în alertă maximă.

Nu știu dacă omul era conștient că cea care îi lua interviul era de la Antena 3. Oricum, narcisist și dornic de afirmare ca tot nebunul, nici nu conta televiziunea atât timp cât în fața sa era o cameră de filmat. Însă știu că Antena 3 l-a găsit exact la momentul oportun: între refuzul lui Cioacă și anunțul lui Firea.

Adică: mitingul nu are organizator, deci este foarte probabil să nu mai fie autorizat, iar niște plecați de acasă amenință că împușcă jandarmii. Pe Internet mai circulă și un filmuleț cu întâlnirea protestatarului de serviciu Bot cu câțiva români din Londra. Unul dintre ei spune, citez din memorie: „dacă jandarmii pun mâna pe noi, atunci toți peste ei”. Tot pe Facebook, același Bot le spune celor care vor participa că este în regulă să ocupe curtea Guvernului, că acolo e loc public și că jandarmii nu au ce să le facă, trebuie să îi lase în pace. Mă gândesc că după toate astea numărul jandarmilor detașați vineri la miting va fi dublat.

Acum, situația este în ceață, exact așa cum place PSD. Nu există organizator, dar se anunță un milion de oameni, ceea ce înseamnă că autoritățile se vor pregăti pentru acest număr. Cioacă a spus că nu semnează protocolul, că nu își asumă. O altă cerere pentru miting este târziu să mai fie depusă. Oamenii vor veni, deși nu cred că vor fi nici 20.000 din diaspora, dar vor fi destui ca să fie luați la întrebări de jandarmi și polițiști care vor taxa orice ieșire mai violentă, după ce nebunul satului a anunțat că dă foc capitalei.

Vineri va fi o zi de pomină, iar PSD s-a pregătit temeinic pentru asta și nu trebuie subestimat.

Mircea Maer

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Uite protestul, nu e protestul! Primarul Firea anunță că organizatorii au renunțat la mitingul din 10 august

Important pentru cei care participă la mitingul de pe 10 august. Vezi programul manifestației diasporei!