in

Viena – capitala Diasporei române!

de Ionuț Țene

Citeam zilele trecute un excelent editorial scris de jurnalistul Sorin Cehan, intitulat sugestiv ”Încotro?” și publicat în ”Jurnalul Românesc” de la Viena. Sorin Cehan este președintele Uniunii Jurnaliștilor Români de Pretutindeni și cunoaște bine situația românilor din Diaspora și legăturile dificile cu Țara Mamă, datorită autorităților ignorante și autiste față de problema emigrației.

„România a ajuns să aibă cea mai mare diasporă din Uniunea Europeană, iar potrivit unui raport ONU, numărul românilor care au emigrat a crescut cu 7% în fiecare an. O creștere care nu s-a oprit niciodată, în ciuda schimbărilor politice din România. În ciuda președintelui ales de diaspora, care prevede că românii se vor întoarce atunci când la noi va fi meritocrație.

Adică mai stăm puțin. Dar în timp ce populația diasporei crește, remitențele, banii trimiși acasă de muncitorii din Occident, scad. Este un paradox care poate fi interpretat prin slăbirea legăturilor cu țara, prin emigrarea familiilor în totalitate, astfel încât nu mai are cine să primească banii. Astfel se evaporează o resursă esențială a economiei românești, aportul de valută din străinătate, care a echilibrat atâția ani deficitul de cont curent al țării, acum în valoare de peste 4 miliarde de euro” scrie Sorin Cehan.

Președintele UJRP realizează o analiză lucidă și critică față de nepăsarea iresponasbilă a autorităților de la București față de Diaspora: ”Anul trecut în octombrie, guvernul de atunci anunța cu litere mari megaprogramul Start-up Diaspora, prin care „românii plecați în străinătate, care se întorc în țară, vor putea primi fonduri europene de până la 40.000 Euro, pentru a-și deschide o afacere în România”.

Anunțul era însoțit de precizarea că viitorii antreprenori nu vor primi banii direct, ci prin intermediul unor organizații care administrează banii din schema de finanțare. Deja precizarea era în măsură să ridice semne de întrebare, de ce ar fi nevoie de intermediari care să controleze banii destinați „antreprenorilor din diaspora”? Este doar o întrebare retorică, birocrația este zdrobitoare pentru astfel de proiecte, e greu și pentru cei care sunt înfipți bine în sistem să ajungă la bani și să facă ceva util cu ei, nu să-i toace pe principiul „și așa sunt bani europeni”.

Continuarea în Napocanews

Românii din diaspora să călătorească gratuit cu avionul până în țară. Proiect liberal

Olguța Vasilescu în scandal cu Diaspora pentru votul de la Eurovision: Dacă votați ca la prezidențiale, câștiga România!

Update – S-au născut mai mulți copii în Diaspora decât în România. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni: „E vorba de rata natalității”

Raport: Doar imigrația poate salva Marea Britanie de la „catastrofa Brexit”

Irlanda. Român acuzat de trafic de ființe umane