in

Banii din diaspora, motorul economiei românești

Banii din diaspora sunt, în continuare, motorul economiei românești

De unde vine creşterea consumului şi investiţiile din imobiliare în Români? Ziarul Financiar a făcut o analiză pe baza datelor disponibile, descoperind că banii trimiși de românii din diaspora acasă sunt cei care au fost motorul pentru consum și imobiliare în ultimii zece ani.

Românii care muncesc în alte state au trimis aproape 27 de miliarde de euro în ţara în perioada 2008-2017, arata datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Astfel, România se afla pe locul doi, după Polonia, în topul statelor europene în funcţie de volumul remiterilor din ultimii zece ani, având în vedere că polonezii au trimis în ţara lor 29 de miliarde de euro în perioada analizată.
“Faptul că noi şi polonezii ocupăm poziţiile fruntaşe nu ne surprinde foarte mult pentru că suntem cele două cel mai populate tari ex-comuniste şi de asemenea cele două ţări cu cea mai mare diaspora intraeuropeana. Şi atunci magnitudinea populaţiei rezidente în alte ţări din Europa oarecum explica şi faptul că există similarităţi în ceea ce priveşte remitențele”, a explicat prof. univ. dr. Monica Roman de la Departamentul de Statistică şi Econometrie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

În prezent, estimările oficiale arată că peste 3,6 de milioane de romani lucrează în străinătate, iar potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică peste 2,2 milioane dintre aceştia au emigrat în perioada 2008- 2017. În 2008, în primul an de după aderarea României la Uniunea Europeană, valoarea sumelor trimise de românii din străinătate a fost la un nivel-record, de 5,1 miliarde de euro.

Tu cum trimiţi bani în ţară? Vrei să înveţi un mod simplu şi rapid?Aeroportul Gatwick, ÎNCHIS! TOATE zborurile au fost anulate

Comisia Europeană, pregătiri pentru Brexit fără acord. Plan de URGENȚĂ