in

„Căpșunarii”, salvarea economiei românești. Banii românilor din străinătate, la concurenţă cu investiţiile străineBanii trimişi acasă de românii care muncesc în străinătate au fost, în primele opt luni din an, la concurenţă cu investiţiile străine, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, așa numiții „căpșunari” au trimis acasă 2,3 miliarde de euro, între ianuarie şi august, în vreme ce investiţiile străine directe (fără creditele intragrup) au fost de 2,5 miliarde de euro.

În aceeaşi perioadă, fondurile structurale primite de la UE au fost de doar 444 milioane de euro, fondurile de dezvoltare rurală de 710 milioane de euro, iar subvenţiile agricole de 1,7 miliarde de euro.

Cum subvenţiile agricole au fost deja acordate aproape în întregime, spre finalul anului se va dovedi că românii plecaţi la lucru în străinătate sunt şi cei care trimit cei mai mulţi bani în ţară, în vreme ce fondurile strucuturale acordate de UE României sunt complet neglijate.

Absorbţia fondurilor structurale europene, la cinci ani de la debutul exerciţiului financiar 2014-2020, este în continuare modestă.

Din cele 22,5 miliarde de euro, fonduri structurale şi de coeziune, acordate României în acest exerciţiu financiar, absorbţia efectivă este de 1,4 miliarde de euro, adică 6,5% din totalul sumei.

Sursa: ZF

Isărescu: Românii din străinătate trimit bani în țară pentru a începe afaceri
După medici, România își pierde profesorii. Dascălii părăsesc țara pentru o viață mai bună în străinătate

O româncă și partenerul ei, condamnați pentru abuzuri asupra unor muncitori români