in

Dăncilă se teme de noi cozi la votul din diaspora: „Am încercat să facem tot ce este omenește posibil ca oamenii să poată vota decent”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, la Arad, referindu-se la votul în străinătate la alegerile prezidențiale, că, dacă în trei zile românii nu pot vota și iar se fac cozi, nu mai este explicabil acest lucru.

“Pentru votul în diaspora, știți foarte bine că am aprobat votul prin corespondență și trei zile de vot. S-a dublat numărul secțiilor de votare, avem 855 de secții de votare în diaspora, deci dacă în trei zile nu putem vota și iar se fac cozi, nu cred că mai este explicabil acest lucru.

Poate că oamenii planifică în așa fel încât să poată vota în cele trei zile. Noi vrem un vot în diaspora care să nu îi umilească pe români, de aceea am și aprobat aceste trei zile, de aceea am și dublat numărul secțiilor de votare””, a declarat Dăncilă într-o conferință de presă la Arad.

Ea a afirmat că este este dreptul fiecărui român să voteze, fie că se află în interiorul granițelor țării, fie în exterior.

“Am discutat cu românii din diaspora, aceste măsuri s-au luat în urma discuțiilor, deci am încercat să facem tot ce este omenește posibil ca oamenii să poată vota decent și toți românii din diaspora să își poată exprima dreptul la vot”, a subliniat premierul.

Alegerile prezidențiale se vor desfășura în străinătate pe durata a trei zile, astfel că, românii din diaspora vor avea la dispoziție pentru a vota datele de 8,9 și 10 noiembrie la turul 1 și 22, 23, 24 noiembrie, la turul al doilea.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a declarat vineri că nu este mulțumit de modul în care a decurs votul prin corespondență, considerând că acesta a fost un eșec, în condițiile în care doar 41.000 de persoane și-au manifestat interesul de a vota astfel.

El crede că vor mai fi cozi la secțiile de votare din străinătate, chiar dacă acolo procesul electoral se întinde pe durata a trei zile, precizând că tot în ziua de duminică se va înregistra cea mai mare prezență.

Dăncilă nu face campanie în străinătate. «PSD nu este interesat de voturile românilor din diaspora»

Viorica Dăncilă pleacă de la guvernare. Parlamentul a aprobat moțiunea de cenzură inițiată de opoziție
Cum au plănuit trei români din Londra să fure date de pe carduri de la bancomate din India

Unii români din diaspora au votat deja pentru turul 2 al alegerilor prezidențial. Cel mai scump scrutin din istoria statului român