in

Diaspora, ACASĂ! Guvernul Dăncilă negociază cu mai multe state întoarcerea românilor din străinătate


Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, anunță că la nivel guvernamental vor fi inițiate negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de măsuri care să răspundă “nevoii și dorinței de revenire acasă” a românilor plecaţi la muncă în străinătate.

“Sâmbătă am fost la Iași, orașul despre care Nicolae Iorga spunea în 1937 că “este mai mult decât o ilustră capitală a Moldovei’. Am avut discuții foarte interesante şi aplicate cu reprezentanții mediului de afaceri local care mi-au împărtășit atât ideile, părerile şi soluțiile pe care le au pentru dezvoltarea afacerilor, precum şi problemele cu care se confruntă. Una din problemele comune ridicate de aceștia a fost lipsa forței de muncă. Tocmai pentru că aceasta este o problemă cu caracter general, întâlnită pe întreg teritoriul României, precum şi în alte țări europene, vreau să îi asigur că la nivel guvernamental vom iniția negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de măsuri care să răspundă atât nevoii, cât şi dorinței de revenire acasă a celor plecați la munca în străinătate“, a scris Teodorovici, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a transmis în finalul mesajului că: „Oamenii care înțeleg să fie alături de alți oameni și împreună pentru România știu deja ceea ce simt și gândesc…#insistpentruRomania”.

Pe data de 6 aprilie, la finalul reuniunii ECOFIN de la București, ministrul Finanţelor declara că țările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluție pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor.

“Poate în timpul Preşedinţiei române voi invita ţările care trimit lucrători în străinătate la o discuţie, să vedem ce e de făcut. Ar trebuie să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluţie, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situaţia actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivităţii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influenţate de această mobilitate intra-europeană. Deci trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie şi să ţinem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectaţi noi toţi”, a afirmat atunci Eugen Teodorovici.

Acesta a precizat că situaţia mobilităţii selective în cadrul UE a fost unul din subiectele principale discutate la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe.

“Libera circulaţie a forţei de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile ţărilor de origine şi ţărilor-gazdă şi în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce priveşte câştigurile celor rămaşi în ţara de origine. Totuşi mobilitatea muncitorilor poate avea şi efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor şi stopând creşterea potenţială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluţii comune la nivel european şi implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a subliniat că din statele est-europene pleacă în vestul Europei nu doar cei înalt calificaţi, ci şi oamenii cu calificări medii sau scăzute.“În general în Uniunea Europeană lucrătorii înalt calificaţi sunt foarte mobili, iar atunci când nivelul de realizări educaţionale creşte, creşte şi inovarea. Mobilitatea Est-Vest este excepţională, dar nu întotdeauna doar lucrătorii de înaltă calificare emigrează. Există un procentaj de lucrători şi cu calificări scăzute şi medii, făcând acest fenomen să fie amplu“, a adăugat Teodorovici.

Acasă după cinci ani

În noiembrie 2018, ministrul Finanțelor a scandalizat întreaga diasporă, după ce a declarat că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră UE.

Dacă un român primeşte drept de muncă într-o altă ţară europeană şi acesta continuă să fie reînnoit, spunea atunci Eugen Teodorovici, el nu o să se mai întoarcă niciodată înapoi în ţara de origine.

„Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștrii de finanțe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci și întărești partea de Vest și lași restul de Europă din fel de fel de condiții, în afară”, a susținut ministrul Finanțelor.

Doar că soluția lui Teodorovici presupune limitarea dreptului de a lucra, care contravine principiilor pieței comune a Uniunii Europene.

„În ce sens? Permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a explicat atunci Eugen Teodorovici.
Bătut de huliganii PSD pentru că a îndrăznit să se ia de Dragnea. Omul a muncit în Anglia și în Germania

Jumătate din teritoriul Angliei este deținut de mai puțin de 1% din populație. Vezi cui aparține, de fapt, această țară