in

Guvernul vrea să știe de ce pleacă românii în străinătate. Studiu de 75.000 de euro

Guvernul a aprobat, joi 20 aprilie, plata unei contribuţii financiare de 75.000 de euro la bugetul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru realizarea unui studiu privind comunităţile româneşti din străinătate, acesta vizând, printre altele, dimensiunea comunităţilor, principalele motive ale emigrării şi factorii care ar putea determina revenirea în ţară.

Acordul privind realizarea studiului a fost semnat la 6 martie 2017, între Ministerul Afacerilor Externe şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, iar partea română are la dispoziţie trei luni pentru a notifica OCDE cu privire la finalizarea procedurilor interne care să permită intrarea în vigoare a acordului, conform unui comunicat al guvernului.Studiul vizează în principal: dimensiunea comunităţilor româneşti rezidente în statele membre OCDE, principalele state de destinaţie, repartizarea geografică a grupurilor specifice, statistici privind distribuţia pe vârste, gen, nivel de educaţie, statut pe piaţa forţei de muncă, principalele domenii de activitate, analiza comparativă cu alte comunităţi din diaspora.

De asemenea, studiul va include informaţii cu privire la principalele motive ale emigrării şi factorii care ar putea determina revenirea în ţară, tendinţele actuale în comparaţie cu comunităţile din alte state de emigraţie, evoluţii în domeniul emigrării şi al repatrierii.

Documentul va fi finalizat şi transmis părţii române în termen de 18 luni de la plata contribuţiei.

Proiectul este susţinut de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, iar fondurile aferente vor fi asigurate din bugetul MAE pe anul 2017.

Stați liniștiți. Guvernul României este pregătit pentru repatrierea românilor din Marea Britanie

Românii, pe primul loc la solicitarea cetățeniei altui stat UE

Video EXCLUSIV. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, despre consecințele Brexit: „Înregistrarea ca rezident permanent e foarte importantă”
Serena Williams îl acuză pe Ilie Năstase de rasism. Nasty: „Nu am spus că o să iasă un negru urât, ăla e rasism”

Președintele Iohannis visează frumos: „Românii se vor întoarce în țară când va exista meritocrație”