in

Meleșcanu acuză diaspora de violențe la votul din 26 mai: „Avem poze cu oameni din comisia de votare cu vânătăi pe ei”


Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că în urma scrutinului din diaspora, de pe 26 mai, există fotografii cu oameni din comisii de votare care au vânătăi și a spus că a rugat colegii de la ambasadă “să nu escaladăm noi discuțiile”, relatează Agerpres.

El s-a referit la grupuri de români care ar fi venit cu autocare la secțiile de votare și a dat și un exemplu în acest sens.

„În general au fost în marile capitale în care televiziunea este prezentă, a fost o aglomerare foarte mare de oameni, inclusiv grupuri bine organizate care au continuat să facă campanie electorală, inclusiv în interiorul secțiilor de votare, ceea ce este interzis prin lege (…) La Bologna, la consulat, la ora 7, 30 erau doi votanți și au venit cinci autocare cu 200 de oameni care au făcut imediat o coadă imensă și un scandal de ce nu se votează mai repede”, a afirmat Meleșcanu.

El a mai spus că una din cauzele întârzierii votului a fost și faptul că „foarte mulți dintre cei care doreau să voteze nu aveau documentele în regulă – aveau pașapoarte expirate, nu aveau cărți de identitate”.

„Cu toate acestea, și-au dorit foarte mult să voteze și de mai multe ori s-au întâmplat incidente (…) Aceste lucruri au luat și ele din timpul nostru”, a precizat Meleșcanu.

În contextul tensiunilor din secțiile de votare, a spus șeful diplomației române, „au existat și lucruri mult mai grave – amenințări cu moartea, atacuri fizice”.

„Avem poze cu oameni din comisia de votare cu vânătăi le de pe ei, avem imagini cu oameni care după încheierea votului au încercat să spargă ușa ambasadei”, a punctat ministrul.

Întrebat dacă au existat plângeri penale în acest sens, Teodor Meleșcanu a răspuns: „Nu am o profesie de denunțător și am rugat colegii de la ambasadă să nu escaladăm noi discuțiile, deși la ambasadă s-au prezentat la secțiile de votare câteva zeci de denunțuri pentru că nu s-a desfășurat bine votul”.

Meleșcanu a subliniat că pregătirea și organizarea procesului electoral în afara țării este în responsabilitatea Biroului Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate, iar Ministerul Afacerilor Externe „asigură logistic procesul de votare”.

Meleșcanu, teorie HALUCINANTĂ: În Diaspora au fost aduși votanți cu autocarele, să creeze haos

Un român absolvent de Oxford demontează teoria lui Meleșcanu: „Să îmi arate live la televizor cum arată o votare de 7 minute”
Românii din străinătate, MAI MULȚI decât cei din România. Raport ȘOCANT al Comisiei Europene

Un român sosit vineri în Marea Britanie s-a apucat de furat sâmbătă și a fost condamnat luni