in

Noul ministru de Externe cere URGENT un raport despre pregătirea alegerilor prezidențiale în străinătate. «Voi solicita RAPID o evaluare»

Noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, s-a instalat în funcție marți, la eveniment fiind prezent președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.

Noul minister a absorbit fostul minister pentru Românii de Pretutindeni, transformat în vechiul DRP, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

În declarațiile făcute cu această ocazie instalării lui Bogdan Aurescu, s-au făcut referiri importante la votul românilor din străinătate.

«Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat în pregătirea alegerilor din afara graniţelor. Noul guvern vine în funcţie cu doar trei zile înainte de începerea votului în străinătate şi în mod evident sunt convins că domnul ministru şi echipa de la MAE va asigura un cadru de exercitare a dreptului de vot în conformitate cu legea care să îi permită fiecărui român care votează în afara graniţelor să voteze în cele mai bune condiţii şi să nu mai fie nici un fel de limitare a dreptului de vot pentru românii din străinătate”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Bogdan Aurescu a vorbit şi el despre votul din străinătate.

“Voi solicita în ora care urmează prezentarea urgentă de către responsabilii din centrala ministerului care au lucrat pe acest dosar a unui raport cuprinzător asupra stadiului pregătirii alegerilor prezidenţiale în străinătate, potrivit competenţelor Ministerului Afacerilor Externe.

Voi solicita şefilor de misiuni diplomatice şi consulare să trimită rapid o evaluare din perspectiva lor a stadiului pregătirii şi a eventualelor riscuri şi vulnerabilităţi.

În funcţie de aceste evaluări vom vedea dacă şi ce se mai poate face în limitele competenţelor ministerului şi la nivel de guvern în acest stadiu foarte apropiat de momentul alegerilor, ţinând seama de constrângerile prevederilor legale care reglementează această problematică”, a spus noul ministru de Externe.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook ZIARUL ROMÂNESC
Român căutat de poliție pentru infracțiuni rutiere

Hoți de parfumuri. Indivizi care „vorbeau limba română”, spargere la un magazin Boots din Oxford