in

„Reziștii” din străinătate îi cer lui Iohannis mărirea numărului de parlamentari pentru diaspora


Un număr de organizații civice din Diaspora, dar și din România, au cerut, miercuri, 15 mai, printr-o o scrisoare deschisă, intervenția președintelui Klaus Iohannis. Organizațiile transmit că sunt nemulțumiri legate de reprezentarea românilor din străinătate în Parlament, de îngrădirea dreptului lor la vot prin diferite mijloace și, în acest context, cer sesizarea Curții Constituționale.

Semnatarii spun că românii care trăiesc în străinătate au fost împiedicați să își exercite dreptul la vot, la cele mai recente alegeri parlamentare. Ei au mai acuzat că Diaspora nu este reprezentată de un număr just de parlamentari în legislativul de la București.

„Domnule Președinte,

Așa cum au demonstrat‑o prin răsturnarea de situație la alegerile prezidențiale din 2014, cetățenii români din Diaspora pot și vor să aibă un cuvânt de spus pentru patria lor, iar țara este datoare să‑și asculte fiicele și fiii.

Românii cred că economia Marii Britanii nu va putea rezista fără ei: „Dacă plecăm, cine mai muncește?”

Un grup de „fripturiști”, plimbat prin România sub titulatura de „ziariști în diaspora”: „Nu sant JURNALIST de meserie si nu detin vrun ziar în Diaspora”

Dar, pentru alegerile parlamentare, românii din străinătate au fost – și sunt – împiedicați să‑și exercite dreptul lor prin obstacole fizice, informaționale și, mai ales, legale.

Ei nu sunt reprezentați de un număr just de parlamentari în Parlamentul de la București. Votul lor are greutate mai mică decât cel al compatrioților lor de acasă.Îndată după alegerile din decembrie 2016, un grup de români din Diaspora și din țară și‑au unit eforturile într‑o acțiune legală de amploare pentru a denunța pe cale legală această nedreptate. Căci, domnule Președinte, Constituția României prevede fără echivoc egalitatea cetățenilor în fața legii: fără deosebire de religie, de sex, de etnie. Fără deosebire de domiciliu.

Urmând calea legală, cetățenii s‑au adresat instituției Avocatului Poporului solicitând sesizarea Curții Constituționale a României pentru a constata neconstituționalitatea parțială a Legii 208/2015 care reglementează alegerile parlamentare la termen, aflată în vigoare.

Solicitarea a fost înregistrată la instituția Avocatului Poporului cu numărul 1297/28.01.2019 și a fost urmată de 83 cereri conexe trimise din România, Franța, Germania, Elveția, Italia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Irlanda.

Instituția Avocatului Poporului a respins sesizarea cu argumente ce dovedesc o înțelegere eronată a principiilor statului de drept. Spre exemplu, în răspunsul instituției Avocatului Poporului se afirmă în mod repetat că „legiuitorul poate alege orice soluție dorește” – deși legiuitorul se supune Constituției și are libertatea de a legifera numai în acest cadru.

La argumente bazate pe date numerice și pe calcule matematice, răspunsul este evaziv și lipsit de relevanță în speță. În răspunsul ei, instituția Avocatului Poporului face trimitere la un proiect de lege care ar putea să corecteze situația. Or, acest proiect nu este legislație în vigoare și nu are nici un impact asupra constituționalității Legii 208/2015 la care se referă solicitarea.

Știm, domnule Președinte, că v‑a fost adresat un memoriu prin care sunteți rugat ca, în calitatea Dumneavoastră de apărător al Constituției, să semnalați Curții Constituționale a României nedreptatea fundamentală observată și formulată în acest memoriu.

Noi, semnatari ai acestei scrisori deschise, ne alăturăm memoriului și vă adresăm solicitarea să sprijiniți cu toate mijloacele de care dispuneți corectarea nedreptății făcute nouă și concetățenilor noștri.

Grupurile și asociațiile civice semnatare:

Grupul de acțiune “Un Timbru pentru Dreptate”

Acțiunea Civică Galați

Alba Iulia Civică

Aradul Civic

Asociația Bihorul Civic

Asociaţia Civică #activag Piteşti

Asociația Platforma România 100

Canada Save Roșia

Corupția Ucide

Cuza vrea dreptate Iași

Diaspora Franța Solidară cu România

Grupul Civic Cetățean Implicat

Grupul Civic Madrid

Inițiativa Timișoara

Mișcarea Civică Diaspora Belgia

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

ProCivic Baia Mare

#Reset

#Rezist Constanța

#Rezist Iași

#Rezist Marseille

#Rezist Milano

#Rezist Toronto

Rezist Bilbao

Rezist Budapesta

Rezist Dublin

Rezist Galați

Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România

Rezist- Londra Protestatari Pro Democrație

Rezist Lyon

Rezist WMW

Rezist Zürich

Rezistența din Diaspora

Ștafeta Steagului Uniunii Europene

Vă vedem din Iași”

PSD cere anchetă. Membru #rezist: „Protestul din 10 august, lovitură de stat finanțată din exterior”

Liderul PSD Diaspora: „Protestanții au aruncat asupra jandarmilor cu urină și fecale (…) Protestul nu poate fi considerat o manifestație a Diasporei”

Ziua mitingului diasporei. Obiectivele protestatarilor: Ocuparea guvernului, alegeri anticipate, instaurarea unei democrații reale „ca în vest”
Uniunea Europeană nu va mai exista în 20 de ani. Asta cred cei mai mulți europeni

Surpriză într-un supermarket din Nottingham: ”Nu mai pun niciodată mâna într-o cutie cu banane”