Absolvent de Oxford pleacă scârbit din România: „Mi s-a spus că mi-am vândut ţara”

Theo Istrate, un tânăr de 26 de ani, a absolvit prestigioasa Universitate Oxford, acolo unde a studiat ingineria, dar s-a întors din Anglia şi a muncit trei ani ca programator în România.



Acum spune că se întoarce la Oxford unde a primit o ofertă de muncă.

Nu plănuieşte să revină în România, unde a fost acuzat că își vinde țara pentru că a învăţat peste hotare, scrie Libertatea.

A primit oferta unui “start-up”, la Oxford, unde alături de alţi 15 tineri străluciţi, va lucra la dezvoltarea unor roboţi off-road pentru munci agricole.

„Robotul ar trebui să are şi să stropească singur. Îl duci în câmp, nu trebuie să-l programezi să-ţi tragă brazda. Trebuie să-i spui câte brazde vrei, din câţi în câţi metri, şi el să păstreze brazda dreaptă”, explică Theo.

Tânărul a povestit că a ajutat la unele activităţi de partid ale USR, a stat cu orele la cozile de votare de la alegerile prezidenţiale din 2014, iar în 2016 a făcut campanie la alegerile parlamentare din Vrancea, pentru un fost olimpic internaţional la matematică.

Din păcate, spune Theo, faptul că era absolvent MIT, considerată cea mai bună Universitate din lume, nu l-a ajutat prea mult pe amicul său.

„Din păcate, a prins foarte mult la populaţie acest bau-bau care este Soroş”, spune tânărul. El însuşi a fost acuzat că îşi „vinde ţara” şi că nu are dreptul la opinie când vine vorba de viitorul României, pentru că a ales să studieze peste hotare.

Lui Theo îi este greu și să înţeleagă autosuficienţa de care s-a lovit adesea în ultimii trei ani în care a locuit în Bucureşti.

„Lumea la noi nu poate să accepte că cineva este mai bun şi unii sunt foarte mândri, din câte am înţeles de la colegii care au terminat facultatea în ţară. Şi este greu să lucrezi cu astfel de persoane. Primul lucru pe care l-am învăţat la Oxford este că tot timpul este cineva mai bun ca tine”, spune tânărul.

Theo recunoaşte că nu crede într-o schimbare rapidă a României şi că nici nu are vreun remediu miraculos pentru ca ea să se producă peste noapte. Crede, însă, că oamenii ar trebui să se implice şi, depăşind dezgustul acumulat în ultimele aproape trei decenii, să-şi tragă la răspundere aleşii.

„Noi ne mulţumim cu foarte puţin, ca popor. Dacă a venit cineva şi a făcut un lucru bun, acela este Dumnezeu pe pământ. Nu! Asta este datoria lui. A venit într-o funcţie publică, de conducere, să facă lucruri, nu un lucru bun în patru ani de zile. În România, este standardul atât de jos încât cred că, în orice oraş există un primar care face un singur lucru bun, el va fi ales pe trei mandate, chiar dacă apoi stă acasă şi doarme. Atât de dezamăgiţi cred că sunt oamenii”, mai spune el.

Sursa: Libertatea

Acesta este tristul adevăr! Se pleacă din România ca în vreme de război

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Isărescu: Românii din străinătate trimit bani în țară pentru a începe afaceri

Cristina Dobre (Fundația Lufkin): «Nu au mai existat valuri masive de plecări din România»