Disperare mare la Autoritatea Electorală, diaspora nu vrea să se înregistreze online. Prelungire de patru zile

Prezentată ca soluția magică a problemelor la votul din străinătate, înregistrarea online a alegătorilor din diaspora se dovedește un eșec major. Puțini s-au înscris și mai sunt câteva zile până la închiderea înscrierilor.

De fapt, termenul de înscriere trebuia să expire pe 11 septembrie, dar Autoritatea Electorală Permanentă va prelungi cu încă 4 zile perioada de înscrieri, până pe 15 septembrie.

Până acum, circa 17.000 de români din Diaspora s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență, și încă 17.000 care au optat pentru o secție de votare „fizică”. „Este un numar dezamăgitor de mic”, a declarat președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

„Propunem prelungirea de pe 11, până pe 15 inclusiv, cu patru zile. De ce e foarte mic timpul? Pentru că din calculele făcute cu Poşta Română, nu ar ajunge votul prin corespondenţă la cetăţean şi, totodată, din discuţiile cu Ministerul Afacerilor Externe, cu şefii misiunilor diplomatice, nu ar fi timp suficient să găsească locaţiile şi să crească numărul secţiilor de votare. Vorbim totuşi de aproape patru zile de funcţionare a unei secţii de votare în străinătate”, a mai spus Mitulețu.

„Ştim cu toţii că au fost, în această perioadă, în august, concediile romanilor care se aflau în România. Eu sunt convins că cetăţenii au luat la cunoştinţa într-un număr foarte mare şi sunt convins că numărul de înregistrări va creşte începând din acest weekend deoarece, din informaţiile noastre, ei ar fi revenit în străinătate, fie la job, fie la studii”, a spus preşedintele AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă face apel la societatea civilă și la presă să sprijine campania de informare, după ce a constatat că numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este dezamăgitor de mic.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, face un apel către toți cetățenii care se află în străinătate cu documente legale de şedere să se înregistreze, pentru ca autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat.

“Dacă la scrutinul din 26 mai au fost organizate în străinătate 441 de secții de votare şi au votat aproape 400.000 de cetățeni, acum estimările MAE arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019, respectiv în datele de 8, 9, 10 noiembrie şi 22, 23, 24 noiembrie2019”, a precizat președintele AEP.

Potrivit legii, dacă se înregistrează cu opțiunea pentru vot la secțiile de votare cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare

„Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”, a mai spus Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

Președintele AEP precizează că a luat act de solicitările unor cetățeni români către misiunile diplomatice pentru înființarea câtorva sute de secții de votare în străinătate, dar că, pe baza înregistrărilor de până acum, nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare.

Astfel, până astăzi, 2 septembrie 2019, erau înregistrați pe portalul www.votstrainate.ro circa 17.000 de alegători români pentru vot la secția de votare și 17.000 de alegători pentru votul prin corespondență.

În topul înregistrărilor sunt Marea Britanie, Germania și Spania, dar cu un număr foarte mic în comparație cu numărul de cetățeni români care au votat în aceste țări la scrutinul din 26 mai 2019.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică îi asigură pe toți cetățenii că datele lor personale sunt în siguranță și că acestea sunt folosite de AEP și MAE exclusiv pentru aceste alegeri, fiind exclusă posibilitatea ca acestea să poată fi accesate de alte entități sau instituții.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un român a rămas fără mașina de zeci de mii de lire sterline luată din Marea Britanie

Sute de companii s-au mutat din Marea Britanie în Olanda. Altele urmează