Europarlamentar PSD: „Instituţiile europene nu vor negocia drepturile fundamentale ale UE cu Marea Britanie”

Comunicat de presă



„În contextul declaraţiilor făcute ieri în China de către Premierul britanic Theresa May, potrivit căruia libertatea de mişcare a cetăţenilor europeni va fi restricţionată odată cu martie 2019 – data oficială a Brexit, europarlamentarul PSD Claudia Ţapardel a avut o poziţie tranşantă într-un interviu acordat postului de Radio BBC 4, declarând că principiile Uniunii Europene nu sunt negociabile.

Claudia Ţapardel a reiterat poziţia de negociere a Uniunii Europene de a apăra principiile sale fondatoare şi a sancţionat declaraţiile lui May ca populiste şi nerealiste în actual context social şi economic.

«Poziţia Uniunii Europene este că libertatea de mişcare este un drept fundamental şi trebuie să continue inclusiv pe perioada de tranziţie, adică după martie 2019. Pentru România, prioritatea absolută în negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană o reprezintă protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români care locuiesc, studiază şi/sau muncesc în Marea Britanie», a subliniat Claudia Ţapardel.

«Logica este una extrem de simplă: nu există drepturi fără obligaţii. Dacă Marea Britanie se va putea bucura de toate beneficiile ce ţin de apartenenţa la piaţa unică şi pe perioada de tranziţie, atunci şi cetăţenii UE trebuie să se bucure de libertăţile care derivă din tratatele de funcţionare ale UE. Instituţiile europene nu vor negocia pe marginea acestor drepturi şi vor sancţiona orice tentativă de discriminare a cetăţenilor noştri, spre exemplu, prin introducerea de vize la intrarea pe teritoriul Marii Britanii.»

«Cred, de asemenea, că declaraţiile Theresei May trimit un mesaj greşit şi ne aruncă cu cel puţin 50 de ani în urmă. Poate cel mai important, acestea divaghează de la discuţia reală pe care ar trebui să o avem – de ambele părţi – despre impactul concret al ieşirii Marii Britanii din UE. Spre exemplu, Sistemul Public de Sănătate (NHS) din Regatul Unit depinde în mare măsură de medici sau de restul personalului din ţări precum România. Oamenii aceştia au grijă de pacienţi, plătesc taxe, cu alte cuvinte, aduc valoare adăugată economiei britanice. Ce se va întâmpla cu aceştia după Brexit şi de unde va mai recruta NHS oamenii de care are nevoie? Trebuie, totodată, subliniat că vorbim nu doar de muncitori necalificaţi – aşa cum, din păcate, se menţionează tendenţios în anumite publicaţii – ci şi de o forţă de muncă înalt calificată, în sectorul de sănătate, în IT, finanţe sau mediul de afaceri, pentru a da doar câteva exemple.

Pe aceste considerente, declaraţiile lui May nu reflectă realitatea în care ne aflăm şi par mai degrabă o chestiune de politică internă, un exerciţiu de imagine menit să calmeze spiritele în cadrul Partidului Conservatorilor, care nu a reuşit nici până în acest moment să traseze o direcţie clară pentru următorii ani, în sau în afara Uniunii Europene», a încheiat Ţapardel pentru BBC Radio 4.”

Biroul de Presa PSD

Theresa May: Cetățenii europeni care vor veni în UK în perioada de tranziție nu vor avea drepturi

Ministrul pentru Afaceri Europene: „Românii din Marea Britanie au garantate toate drepturile ”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul pentru Afaceri Europene: „Românii din Marea Britanie au garantate toate drepturile ”

Ministrul britanic pentru Brexit: „Toate prognozele economice de după referendumul pentru Brexit sunt greșite”