in

Gheorghe Flutur s-a întâlnit românii din Belgia: «Mulți ar vrea să se întoarcă și mâine acasă»

Mulţi dintre sucevenii plecați la muncă în Belgia ar vrea să se întoarcă în ţară, a declarat Președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, după întâlnirea, la Bruxelles, cu un grup de români plecați la muncă.

Aflat la Bruxelles pentru a primi diploma „Suceava – Destinaţie europeană de excelenţă”, Gheorghe Flutur s-a întâlnit cu comunitatea. Mulți dintre cei plecați în Belgia sunt din județul Suceava, din satele Bosanci și Moara, din Liteni sau Salcea.

„În cadrul discuţiilor sucevenii cu care am vorbit s-au arătat foarte interesaţi de noile proiecte iniţiate, cum ar fi parcul industrial pe care vrem să-l deschidem în apropierea Aeroportului «Ștefan cel Mare»”, a declarat Gheorghe Flutur, citat de Monitorul de Suceava.

El a precizat că mulţi dintre sucevenii aflaţi în Belgia sunt cu gândul „la acasă” și ar vrea să se întoarcă: „Unii au copiii cu ei, alţii au copii în ţară, dar tot mai mulţi spun că, dacă ar avea condiţii să facă ceva care să le asigure un trai decent, să muncească sau să investească, ar reveni și mâine în ţară. Asta trebuie făcut pentru a se întoarce acasă forţa de muncă, una calificată, care să și investească aici pentru a pune umărul la dezvoltarea comunităţilor locale, dar și pentru a se reîntregi familii, pentru reducerea abandonului școlar”, a declarat Flutur.

Un subiect important discutat a fost și cel legat de deschiderea unui zbor Suceava-Bruxelles. „Le-am prezentat ca exemplu modul în care au procedat cei de la Londra. Se va merge pe dezvoltarea grupurilor de suceveni care să se implice, crearea unui nucleu activ care să lucreze la fundamentarea argumentelor și care apoi să fie transmise mai multor operatori de zbor în vederea introducerii unei curse Suceava-Bruxelles. Vor face demersuri pentru implicarea organizaţiilor diasporei din Belgia, a bisericilor și vor fi folosite reţele de socializare, platforme de comunicare ale asociaţiilor românilor din Belgia”, a explicat Gheorghe Flutur.

 

Românii care muncesc în străinătate țin la banii lor: „Nu am plecat să mă îmbogățesc, am plecat să nu mai fiu sărac”

Brexit. Iohannis: Negocierile merg într-o direcţie care este foarte favorabilă României