Îngrijorător! Unul din cinci români între 25 și 40 de ani muncește în afara țării



Aproape 2,58 de milioane de români, reprezentând aproape 12% din populația totală a țării, au locuit în străinătate mai mult de un an, potrivit Monitorului Social al Fundației Friedrich Ebert.

Totodată, procentul românilor care trăiesc și muncesc peste hotare este aproape dublu la grupa de vârstă 25-40 de ani, cea mai activă atât pe piața muncii, cât și în ceea ce privește fertilitatea.

Astfel, unul din cinci români din această grupă de vârstă trăiește și lucrează în străinătate. Mai mult, copiii lor s-au născut sau se vor naște în străinătate. Aproape 5% dintre copiii români sub 4 ani trăiesc în străinătate, iar procentul acestora se apropie de aproape 8% pentru grupa de vârstă 5-9 ani.

Procentul românilor care locuiesc în străinătate pe termen lung este mai mare în mediul urban (15,9%) decât în ​​mediul rural (6,1%), probabil pentru că mulți oameni din mediul rural muncesc peste hotare pe baza contractelor sezoniere, potrivit studiului.

Cea mai mare pondere a românilor care trăiesc în străinătate se află în regiunea nord-est (Moldova), respectiv 17,7% din populația din această zonă.

Aceasta este, de asemenea, cea mai săracă regiune din România și una dintre primele cinci cele mai sărace din UE, cu un PIB pe cap de locuitor de doar 36% din media UE, potrivit datelor Eurostat.

Studiul Fundației Friedrich Ebert se bazează pe datele oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS), care arată că România are o populație totală de 22,2 milioane și o populație rezidentă de doar 19,6 milioane.

Studiul este disponibil aici.

Instabilitatea politică este şi ea una din cauzele care au accentuat fenomenul migraţiei în rândul tinerilor.  „Sunt tineri care au încercat cel puţin 10 ani să lucreze în România, să-şi creeze o stabilitate socială şi financiară, să-şi clădească o carieră şi foarte probabil mulţi dintre aceştia sunt tineri deja căsătoriţi şi părinţi ceea ce înseamnă că este vorba de o migraţie a familiilor nu doar de o migraţie a unui singure persoane din familie. Vorbim de tineri adulţi dezamăgiţi de instabilitatea politică din ţară care a condus la instabilitate economică şi scepticism în viitorul ţării”, a declarat psihologul Mihai Copăceanu,

Cum îi răsplăteşte statul pe românii din străinătate care trimit miliarde în ţară

Oficial: Nu mai sunt muncitori în țară. Olguța Vasilescu: «Românii plecaţi trebuie atraşi înapoi»

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Barnier: „Marea Britanie își închide singură ușile, una câte una”. Theresa May: „Poporul britanic a votat pentru Brexit”

Marea Britanie. Respinși de propria lor țară, doi români au dezvoltat o platformă de cursuri digitale pentru școli din întreaga lume