in

Mii de români mor anual în străinătate. Meleșcanu: «Nu contribuie la buget, nu putem plăti repatrierea corpurilor»

„În ultimii ani s-a înregistrat o medie anuală de circa 2.500 decese ale cetățenilor români în străinătate. Aceste date nu reflectă însă cifra reală a deceselor cetățenilor români survenite în străinătate, întrucât, în numeroase cazuri, defuncții sunt înhumați ori incinerați în străinătate, iar familiile acestora nu solicită înscrierea certificatelor de deces străine în registrele de stare civilă române, sau sunt repatriați și înhumați în România pe baza certificatelor de deces străine (ceea ce legislația în vigoare admite), iar în absența unor proceduri succesorale derulate în țară, familiile nu mai solicită certificate de deces românești.”

Am citat din răspunsul ministrului de Externe, Theodor Meleșcanu la interpelarea deputatului Costel Lupașcu (PSD Botoșani), care voia să afle cum sprijină Ministerul de Extene repatrierea miilor de români decedați în străinătate în fiecare an.

„Mulți români sunt plecați să-și facă un rost în străinătate și să caute un trai mai bun. Din păcate, însă, este înţeles de la sine ca rata de migraţie este direct proporțională și eu numărul de decese ale românilor în străinătate. Sute de români mor peste hotare în fiecare lună, departe de cei dragi și de locurile natale. Mulţi dintre aceștia pleacă din rândul celor vii pe nepregătite, lăsând familiilor datoria de a lupta pentro le aduce trupurile acasă.Costul pentru repatrierea unei persoane decedate poate ajunge până la ordinul miilor de euro, ceea ce uneori poate fi peste posibilităţile materiale ale rudelor. În cazul în care repatrierea se face din țări precum Anglia, Franţa sau Spania, costurile pot fi mai rezonabile dacă familia întocmește singură documentele de transport, adică pașaportul mortuar. Cu toate procedurile și documentele pentru întocmirea pașaportului mortuar, transportul terestru sau cu avionul, ori ambele, repatrierea nu ar trebui să coste mai mult de 3.000 – 6.000 de euro, ceea ce este însă o sumă considerabilă pentru multe familii din România.

Continuarea în Gazeta Românească

Familia lui Tibi are nevoie de sprijinul comunității. Se strâng bani pentru repatrierea trupului

Meleșcanu: Români „cu acte în regulă” vor avea în continuare același statut în Marea Britanie

Interpelare parlamentară: Mașinile cu volanul pe dreapta, un pericol pe șoselele din România

Protest. Theresa May, exclusă dintre figurile marcante feminine ale Univeristății Oxford