in

Mitropolia Ortodoxă recunoaște: „În diaspora nu se botează copiii dacă părinții și nașii nu sunt cununați religios”

Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale a trimis precizări pentru observator.tv, în legătură cu cazul româncei din Anglia căreia preoții au refuzat să îi boteze copilul pe motiv că nu este cununată religios cu soțul său.

Mitropolia a precizat că această acest lucru nu trebuie luată ca o refuzare a botezului, ci ca pe o încurajare a părinților și nașilor să-și asume educarea copiilor pe care doresc să-i boteze în biserică.

Mitropolia precizează că, din punctul de vedere al Bisericii ortodoxe, Taina Familiei este o Taină în Hristos și în Biserică (Efeseni 5,32).

„Pruncii primesc taina Botezului în baza angajamentului părinților și al nașilor de a-i crește în rânduiala Bisericii, respectând faptul că Taina Familiei este o Taină în Hristos și în Biserică (Efeseni 5,32). Nașii primesc copilul ca fiu duhovnicesc. El nu poate fi primit de o familie a nașilor care nu are binecuvântarea Nunții, deoarece acei nași nu pot făgădui participarea la educarea creștină atâta timp cât ei nu respectă rânduiala Noului Testament”, se arată în informarea Mitropoliei.„Dacă părinții și nașii nu doresc să-și întemeieze familia în Hristos, cum vor putea să dea copiilor o educație pe care ei nu o asumă. Fiecare caz în parte este analizat de către preot, prin respectarea regulamentului autorităților canonice și disciplinare, art. 29.4, care obligă în mod expres preotul să solicite certificatul de Cununie al nașilor și a dispozițiilor autorității ierarhice”, se arată în comunicat.

„Pentru a-i încuraja pe soții necununați să nu amâne nejustificat primirea Tainei Nunții, trăind în concubinaj, am solicitat preoților să încurajeze fiecare familie pentru primirea cât mai curând posibil a Tainei Nunții și să adreseze o scrisoare prin care să exprime dorința de a intra în rânduiala creștinească, solicitând dispensă episcopală. Această exigență nu este o refuzare a Botezului, ci o încurajare a părinților și nașilor să-și asume educarea copiilor pe care doresc să-i boteze în Biserică, după rânduielile de veacuri ale Bisericii, izvorâte din Sfintele Scripturi”, se arată în comunicatul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, semnat de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif.

O româncă din Marea Britanie se află într-o situație disperată, după ce bebelușului său i-a fost refuzat la botez de către toți preoții români ortodocși la care a apelat.

Motivul pentru refuz este faptul că familia respectivă nu a făcut cununia religioasă, lucru necesar în parohia respectivă, pentru efectuarea unui botez.

O tânără din Dorohoi a dispărut în Marea Britanie. Nimeni nu mai știe nimic despre ea de trei luni

Susținătorii Brexit, în marș către Londra. Farage: „Voința poporului este foarte clară”