in

Natalia Intotero, ministrul Diasporei: „Să-i ajutăm pe cei 10 milioane de români plecați să nu uite România”

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a declarat că milioanele de români de peste graniță trebuie convinși că România nu i-a uitat.

„În țară se întâmplă lucruri bune care trebuie comunicate. Așa cum am spus, trebuie să convingem 10 milioane de români de peste graniță că România nu i-a uitat și astfel să-i ajutăm să nu uite România și trebuie să găsim căile prin care acești români să continue să fie conectați la realitățile noastre şi, mai ales, implicați în dezvoltarea societății românești”, a spus Intotero, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MpRP).

Ea a menționat că la nivelul ministerelor s-au luat decizii și se pregătesc proiecte care vin în sprijinul românilor.

„Ministrul Muncii a anunțat că, de astăzi, 1 martie, salariile medicilor vor creşte cu procente între 70% şi 172%. Un medic primar care avea un salariu de bază net de 3.900 de lei va ajunge la 15.000 de lei, un medic primar medicină legală va câștiga 16.250 lei, față de 9.481 de lei. Vor crește, de altfel, și salariile din învățământ. Țara noastră a pierdut ani în șir oameni valoroși, dar iată că se fac pași importanți pentru menținerea lor acasă. Mai departe, românii plecați în străinătate care se întorc în țară vor putea să obțină fonduri europene de maximum 38.000 de euro, în urma unui concurs de planuri de afaceri care ar urma să aibă loc în vara anului 2018, în cadrul unui proiect derulat prin linia de finanțare Diaspora Start-Up“, a declarat Intotero.

Potrivit acesteia, la sfârşitul lunii februarie, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și președintele ANOFM, Cristiana Barbu, au semnat trei proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 9,7 milioane euro pentru integrarea tinerilor șomeri pe piața muncii din România.

“Două dintre proiecte vizează schemele naționale de ucenicie şi stagii şi oferă sprijin financiar nerambursabil angajatorilor care organizează programe de ucenicie la locul de muncă şi/sau stagii pentru absolvenții de învățământ superior. Cel de-a treilea proiect, având o valoare de 460.000 euro, vizează activarea tinerilor NEETs (Not in Education, Employment or Training/care nu sunt înscriși într-un program de educație, ocupare sau formare profesională). Concret, prin acordarea unei prime de activare, se urmărește stimularea ocupării în rândul tinerilor”, a adăugat Intotero.

Ea a subliniat că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni trebuie să-și asume obiective îndrăznețe.

“Ministerul, ca de altfel fiecare membru al echipei guvernamentale – va fi performant, implicat, conectat, vizibil, recunoscut. O mai bună comunicare între instituții, promovarea proiectelor care vin în sprijinul românilor sunt câteva dintre liniile pe care instituția le va urmări, așa cum a rezultat și din lansarea calendarului de acțiuni de pe 27 februarie, cu sprijinul Academiei Române, partener pe termen lung al MpRP”, se mai arată în comunicat.

Sussex. Frații Iordache sunt căutați pentru a răspunde în fața legii

Un român s-a întors în țară după 25 de ani, dar la vamă a aflat că e… MORT