in

UPDATE – Suspectați de spălare de bani: Sumele de peste 1.000 de euro trimise de românii de peste graniță, raportate de bănci

Românii din străinătate, suspectați automat de spălare de bani dacă trimit în țară mai mult de 1000 de euro. Băncile românești vor fi obligate să raporteze toate transferurile de fonduri dintr-o țară străină către România, în cazul în care suma depășește 1.000 de euro, potrivit unui proiect de lege propus de Oficiul Național pentru Prevenirea și Controlul Spălării Banilor (ONPCSB).

România are milioane de cetățeni care trăiesc în străinătate, care trimit miliarde de euro în fiecare an familiilor lor, iar noul proiect ar putea viza aceste remitențe, scrie Business Review.

„Pentru activitatea de remitere a banilor, entitățile raportoare transmit Biroului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror sumă minimă este echivalentul în lei a 1.000 de euro”, se propune în proiect.


Costel de "La Bloc" recomanda opaltransfer.com

Pentru alte tipuri de transferuri, băncile trebuie să raporteze tranzacții care depășesc 10.000 euro, ca și în legislația actuală.

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor este Unitatea de Informații Financiare (FIU) de tip administrativ, cu rol de conducere în elaborarea, coordonarea și implementarea sistemului național de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că proiectul care stabileşte ca românii din străinătate să justifice sumele de peste 1.000 euro trimise în ţară face parte din transpunerea unei prevederi europene, dar că România nu ar trebui să se grăbească să o transpună.

“Nu cred că România este ultima ţară care nu a transpus acea prevedere europeană şi cred că ar trebui să ne gândim de două ori atunci când transpunem un act normativ. Nu cred că românii care trimit acasă bani au de-a face cu acte de terorism. Sunt oameni care muncesc în afara ţării noastre pentru a-şi întreţine familia de acasă, copiii, rudele şi trimit cât pot să trimită spre casă pentru nevoile de zi cu zi pe care aceştia le au”, a afirmat Teodorovici, citat de Mediafax.

“Avem nevoie să ştim exact dacă suntem ultimii din Europa care nu am transpus această prevedere europeană, dacă nu, atunci de ce, câţi nu au transpus-o şi pentru ce motive şi dacă este momentul oportun pentru noi să facem acest lucru acum sau mai târziu. Este bun pentru economia mea? Dacă nu, mai discutăm. Eu ca minister de Finanţe şi ca român, pentru că eu nu trebuie să pun piedici banilor care vin din afară României în România. În primul rând, trebuie să las să intre în România banii respectivi pentru că sunt foarte utili. Eu aşa gândesc, prin prisma aceasta economică”, a completat Teodorovici.

Proiectul de lege iniţiat de ONPCSB prevede, la capitolul III – Obligaţii de raportare, Secţiunea 2 – Raportarea tranzacţiilor care nu prezintă indicatori de suspiciune, art. 7 (5), următoarele : “Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro.”

După criticile apărute în presă, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a  modificat pragul de la care intervine controlul. Astfel, sumele pe care românii vor fi obligaţi să le justifice cu documente atunci când trimit bani în ţară sunt cele care depăşesc pragul de 2.000 de euro, nu 1.000 aşa cum era iniţial. “În urma unei evaluări efectuate s-a stabilit ca majoritatea sumelor trimise prin sistemele de transfer fonduri se situează în jurul sumei de 1.000 de euro sau echivalent şi pentru a nu creşte în mod artificial volumul raportărilor, s-a agreat faptul ca pragul prevăzut la art.7 alin. 5 din proiectul de lege să fie majorat la 2.000 de euro sau echivalent”, au comunicat oficialii de la spălarea banilor.

Puteți citi proiectul de lege AICI.

Trimiteți familiilor din țară mai mult de 1.000 de euro? Puteți fi suspectați de spălare de bani. Proiect de lege

Îngrijorător! Declinul natural, în creștere. România pierde peste 10.000 de oameni într-o lună

Muncitorii români din Londra, victime ale abuzurilor verbale și fizice ale angajatorilor