in

ALERTĂ ÎN MAREA BRITANIE! Caz confirmat de „ boala vacii nebune ” în Scoția

Un nou caz de ESB, maladie cunoscută ca „ boala vacii nebune ”, a fost confirmat în Scoția, scrie The Independent.

Boala nu a mai apărut în Marea Britanie de zece ani, iar autoritățile au luat deja măsuri de carantină.

Cazul a fost detectat la o fermă din Aberdeenshire, Scoția, arată sursa citată, fiind introduse deja restricții preventive de circulație.

Experții au ținut să sublinieze faptul că este un caz de ESB clasic ce nu poate afecta sănătatea umană.

Investigațiile sunt în curs de desfășurare pentru a se determina originea bolii.

Fergus Ewing, ministru al Economiei Rurale, a declarat: „După confirmarea unui caz de ESB clasic în Aberdeenshire, am activat planul de răspuns al guvernului scoțian pentru a proteja industria noastră agricolă valoroasă, inclusiv stabilirea unei interdicții preventive de circulație la fermă”.

El a subliniat că aceasta este o procedură standard, până când autoritățile au o idee clară despre locul în care a apărut boala.

Animalul infectat nu a intrat în lanțul alimentar, iar urmașii lui vor fi urmăriți și sacrificați.

Unul sau două cazuri de ESB sunt diagnosticate în Marea Britanie în fiecare an, iar animalele de peste patru ani care mor în ferme sunt testate în mod obișnuit. Ultimul caz înregistrat a fost în Țara Galilor, în 2015.

Boala vacii nebune a fost descoperită pentru prima dată în Marea Britanie în 1986. Mai mult de 180.000 de bovine au fost infectate în perioada de vârf a bolii, iar 4.4 milioane au fost sacrificate în programul de eradicare ce a urmat.

Epidemia a atins punctul culminant în 1993, cu aproape 1.000 de noi cazuri raportate în fiecare săptămână, iar carnea de vită britanică a fost interzisă în Europa.

Cu toate acestea, boala s-a răspândit în alte țări, inclusiv în Franța și Statele Unite.

Când este transmisă la om, boala este cunoscută sub numele de „Creutzfeldt-Jakob”. În 1996 au fost introduse controale stricte pentru a opri răspândirea ei.

Marea Britanie, risc de pestă procină. Britanicii au dat alarma. Au intrat loturi de carne de porc din România

Trafic de persoane. Sute de români, obligați să muncească în Marea Britanie „prin violență, lipsire de libertate și reținerea documentelor”

Tristul adevăr! La fiecare 3 minute, un român pleacă din țară