in

Boris Johnson reîncepe ofensiva împotriva Europei: „Nu avem nevoie de UE”

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, spune că ar fi o „nebunie” ca țara sa să accepte un acord cu Uniunea Europeană care să nu-i permită să se bucure de „libertățile economice” pe care le va câștiga o dată cu Brexit.

Potrivit acestuia, Regatul Unit nu trebuie să depindă de normele unui bloc ce reprezintă doar 6% din populația lumii.

„Dacă vom dori, putem să ne pescuim propriul pește și să interzicem traficul cu animale vii și plățile către unii dintre cei mai bogați proprietari de terenuri din Marea Britanie”, a spus ministrul de Externe.

Mai mult, a declarat Johnson, Marea Britanie va putea să taie TVA-ul la combustibil și să accelereze achizițiile publice.

Problema este „cine ia deciziile”, spune Johnson. El mai crede că britanicii pot accepta în continuare standardele europene în privința unor produse, dar angajamentul la acest capitol nu trebuie consemnat într-un acord cu Bruxellesul privind Brexit.

„Nu cred că trebuie neapărat să ne angajăm, în cadrul unui tratat, să rămânem pentru totdeauna blocați într-o congruență permanentă cu UE”, a spus Boris Johnson.

Avantajele economice ale apartenenței la UE „nu sunt atât de evidente sau incontestabile cum se spune uneori”, a mai menționat șeful diplomației britanice, într-un mesaj adresat celor preocupați de impactul Brexit-ului în plan comercial și al abandonării uniunii vamale și pieței unice.

El a respins argumentele în favoarea organizării unui al doilea referendum cu privire la Brexit, avertizând că o tentativă de a împiedica Brexitul ar fi o „greșeală dezastruoasă”.

Ministrul britanic de externe a insistat că ieșirea din UE nu va spori izolarea țării, care va rămâne un „magnet” pentru imigranții bine pregătiți. Pe de altă parte, el a subliniat necesitatea de a putea controla granițele, notând că britanicii „trebuie să-și pună o serie de întrebări dureroase despre impactul a 20 de ani de imigrație necontrolată (care a adus) lucrători slab calificați și prost plătiți”.

Boris Johnson vrea pod de 35 de km peste Canalul Mânecii

Boris Johnson cere în Camera Comunelor respingerea sumelor cerute de UE

Raport parlamentar: „Marea Britanie nu este pregătită pentru Brexit”

Northamptonshire. Doi români de 22 de ani și o româncă de 40 de ani, uciși într-un tragic accident