in

Brexit. Extremiștii se dezlănțuie după înfrângerile suferite de May. Se cere desființarea Camerei Lorzilor

Mai mult de 153.000 de persoane au semnat o petiție online în care se cere un referendum privind desființarea Camerei Lorzilor.

Revolta împotriva camerei superioare a Parlamentului britanic vine după ce reprezentanți acesteia au votat mai multe amendamente anti-Brexit, scrie Daily Express.

Petiția – care a fost creată încă din 17 februarie – a strâns 153.602 de semnături de la britanicii supărați, mai scrie publicația britanică apropiată taberei pro-Brexit.


Costel de "La Bloc" recomanda opaltransfer.com

Petiția ar urma să fie dezbătută în Parlament, la 18 iunie și ar putea însemna sfârșitul celor 700 de ani de existență a Camerei Lorzilor.

Potrivit unui sondaj online efectuat de Daily Express, 6.700 de cititori, adică 94% dintre respondenți, consideră că această cameră parlamentară nu mai trebuie să existe.

Lorzii, care nu sunt deputați aleși, ci numiți, au votat pentru o serie de amendamente la legislația pentru plecarea din UE, ceea ce ar împiedica Marea Britanie să realizeze un Brexit curat, mai scrie Daily Express. Însă, amendamentele trebuie să fie aprobate de parlamentarii din Camera Comunelor, înainte să devină obligatorii.

Cu toate acestea, Theresa May are o majoritate de doar 13 locuri în Camera Comunelor, ceea ce înseamnă că amendamentele pot trece în cazul în care tabăra conservatorilor anti-Brexit va trece de partea opoziției.

Petiția solicită Parlamentului “un referendum privind desființarea Camerei Lorzilor”.

Fostul deputat conservator, Peter Bone, un lider al campaniei “Leave”, a declarat că colegii care amenință să blocheze Brexit “au făcut un mare deserviciu țării”.

Ministrul de Externe, Boris Johnson, a cerut la rândul lui camerei superioare să respecte voința “clar mandatată” a poporului britanic.

El a spus: „Există o tradiție îndelungată în Marea Britanie ca lorzii să nu poate în niciun caz să înlăture ceea ce a fost în mod clar mandatat nu doar prin referendum, ci și prin alegeri.

„Camera Lorzilor devine propriul său dușman în încercarea de a inversa voința electoratului și de a menține Marea Britanie în UE prin orice mijloace posibile”, a declarat și adjunctul UKIP, Mike Hookem.

Theresa May, o nouă înfrângere în Camera Lorzilor. S-a votat ca Marea Britanie să rămână parțial în UE

Firea, mai „inteligentă” decât Dăncilă: „Românii nu se întorc acasă din cauza tensiunilor din societatea românească”

Ancheta în cazul morții lui Victor Spirescu. Băut, drogat și cu permisul suspendat, conducea cu peste 150 km/h