in

Brexit. S-a dublat numărul britanicilor care cer cetățenia irlandeză

Numărul britanicilor care cer cetățenia irlandeză a crescut aproape de două ori comparativ cu perioada de un an de dinainte de referendumul din iunie 2016 pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Agerpres.

Astfel, în 2015, 46.229 de britanici au cerut cetățenia irlandeză, în timp ce în anul 2017, aceasta a fost solicitată de 80.752 de britanici au solicitat.

În prima jumătate a lui 2018, 44.962 de britanici au făcut cerere pentru obținerea cetățeniei irlandeze, potrivit Press Association, care citează cifre ale politicianului Neale Richmond, de la partidul Fine Gael, din Republica Irlanda.

În iunie 2016, 52% dintre participanții la referendumul din Marea Britanie privind apartenența la Uniunea Europeană au votat în favoarea ieșirii din blocul comunitar.

Republica Irlanda este tara membră a Uniunii Europene, iar britanicii cu părinți sau bunici din Irlanda pot cere pașaport irlandez. Atât Republica Irlanda, cât și Marea Britanie permit dubla cetățenie.

Cel puțin 10% din populația Marii Britanii – fără a include Irlanda de Nord – au dreptul la pașaport irlandez, afirmă Richmond.

Un ziarist către Theresa May: „Am pașaport românesc. Voi fi deportat?” Ce a răspuns premierul britanic

VIDEO – Mai mulți români au imobilizat un atacator în Stratford. A lovit doi oameni cu un ciocan

Daniela Kocis-Fitzgerald, româncă stabilită în Irlanda: „Când spun că sunt româncă, oamenii se uită ciudat la mine”