in

Datorie COLOSALĂ a studenților din UE către statul britanic. Agent român de recrutare: „Chiar dacă vă caută, nu vă pot găsi”



Studenții din UE datorează statului britanic suma de 592 de milioane de lire sterline, iar Brexit înseamnă că acești bani nu vor putea fi niciodată recuperați, scrie The Sun.

Ieșirea din Uniunea Europeană a declanșat o creștere cu 27% a numărului de aplicații de studii în Marea Britanie. The Sun scrie că motivul creșterii ar fi declanșarea Brexit, din martie 2019, când este posibil ca finanțările să se oprească pentru cetățenii europeni.

În prezent, studenții din UE au dreptul, la fel ca și cei din Marea Britanie, să împrumute până la 9.250 de lire sterline pe an pentru a plăti taxele de școlarizare universitare.

Jurnaliști sub acoperire de la The Sun au stat de vorbă cu un agent care recrutează studenți din România. Acesta a spus că studenții „nu vor trebui să plătească niciun ban înapoi”.

„După Brexit s-a terminat. Toată lumea care nu are reședința după 2019 nu va putea intra în Marea Britanie”, a spus agentul român. Întrebat dacă un student nu va trebui să plătească împrumutul, o dată întors în România, acesta a răspuns: „Chiar dacă vă caută, dacă nu aveți venituri înregistrate, nu vă pot găsi.”

Un alt agent român a spus: „Trebuie să rambursezi împrumutul când termini cursul, iar venitul tău e mai mare de 21.000 de lire sterline. După 30 de ani datoria e lichidată. Ei cred că vei găsi o slujbă bună și veți returna împrumutul”.

Compania de Împrumuturi pentru Studenți (Student Loans Company – SLC) a confirmat că studenții UE au plătit până acum 104,7 milioane de lire sterline din împrumuturi, iar datoria rămasă însumează 592 milioane lire sterline.

Cu toate acestea, oficialii Departamentului pentru Educație încă nu au nicio idee clară despre cum va funcționa sistemul de împrumut pentru studenți post-Brexit, mai scrie tabloidul britanic, mai ales că cererile studenților din UE au crescut de la 44.300 în 2015-2016 la 56.500 în 2016-2017.

Creșterea numărului de cereri de împrumut a apărut ca urmare a faptului că guvernul a anunțat o revizuire masivă a sistemului de împrumut.

Astfel, elevii care obțin diplome universitare mai puțin populare, pot beneficia de o reducere în cadrul unui efort de a spori atractivitatea subiectelor legate de competențe, cum ar fi ingineria.

De asemenea, matematica, fizica, chimia, biologia și limbile străine ar putea avea taxe reduse cu o treime, la 6.000 de lire sterline pe an.

Anul trecut, oficialii SLC au insistat că au existat planuri de acțiune pentru a urmări toate datoriile – atât la nivel național, cât și în întreaga Europă. O purtătoare de cuvânt a declarat: „Marea majoritate a debitorilor îndeplinesc termenii de rambursare pentru care s-au înscris. Ne angajăm să recuperăm fiecare bănuț datorat de persoanele care au beneficiat de sistemul de împrumuturi pentru studenți din Marea Britanie și acest lucru va continua să și după Brexit.”

Un purtător de cuvânt al Ministerului Educației a declarat la rândul său: „Aranjamentele viitoare, după ce părăsim UE, pentru studenții din UE care încep cursuri după 2018-19, vor fi considerate ca parte a unor discuții mai ample despre relația Regatului Unit cu UE. Oricine refuză să își ramburseze împrumuturile poate fi urmărit prin intermediul instanțelor britanice sau în țara sa de origine. Acest lucru nu se va schimba după Brexit”.

125.000 de studenți europeni în Regatul Unit. Universitățile din UK, în pericol din cauza Brexit

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alina Cojocaru, distinsă cu National Dance Awards pentru performanța din Giselle de la Baletul Național Englez

VIDEO – Barking, Londra. O gașcă de români distruge mașina unui vecin parcată „pe spațiul lor”